MHMP: Praha podpoří provoz kulturních zařízení, na která dopadlo také zvýšení cen energií

06.09.2022 10:06 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy schválila Program podpory provozu kulturních zařízení v souvislosti se zvýšením cen energií pro rok 2022. Pro tento účel vyčlení celkem 30 milionů Kč.

MHMP: Praha podpoří provoz kulturních zařízení, na která dopadlo také zvýšení cen energií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Praha se tímto krokem snaží zmírnit ekonomické dopady na provozovatele kulturních institucí a pomoci zachovat jejich další fungování. 

Anketa

Byla demonstrace ze 3. září pro její svolavatele úspěchem?

98%
1%
hlasovalo: 22438 lidí

„Praha je městem kultury, chodí na ni místní lidé a zároveň láká i kultivované turisty. Během covidu jsme drželi při životě divadla či galerie a kulturní zařízení nenecháme padnout ani teď, v době rostoucích cen energií,“ říká Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro kulturu a cestovní ruch.

Hlavní město se rozhodlo finančně podpořit kulturní zařízení na svém území vzhledem k nynějšímu mimořádnému zvyšování cen energií, které způsobuje vysoký nárůst provozních nákladů. Podpora se bude týkat těch kulturních zařízení, která byla prokazatelně zasažena zvýšením cen energií oproti období předcházejícímu roku 2022 a je určena pro subjekty, které provozují prostory pro kulturu a jsou již příjemci dotace hl. m. Prahy na rok 2022.

Podmínkou však je, aby kulturní zařízení bylo přístupné veřejnosti, sloužilo k pravidelné organizované kulturní činnosti a provoz v roce 2022 byl zajištěn minimálně po dobu 10 měsíců. V případě provozování galerie musí být minimální plocha výstavních prostor 300 m².

„Uvědomujeme si, že rostoucí ceny energií dopadají tvrdě na pražské rodiny a seniory, ale i kulturní aktéry a instituce, které se po měsících zavřených dveří kvůli pandemii neměli šanci ekonomicky zotavit. Pro Pražany v tíživé situaci jsme připravili balíček pomoci, který přinese rodinám až 4 800 korun měsíčně a do kultury nyní posíláme 30 milionů na ztlumení dopadů inflace a rostoucích výdajů za energie,“ uvádí Pavel Vyhnánek, námětek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu.

Celkový objem prostředků určených na financování programu byl stanoven na 30 milionů Kč. Lhůta pro podání žádostí je od 10. října do 24. října 2022. O poskytnutí dotace nebo naopak o nevyhovění žádosti rozhodne příslušný orgán hlavního města nejpozději do konce letošního roku. Převedení dotací příjemcům se uskuteční do 31. ledna 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

13:04 ČEZ: Ornitolog v Temelíně kroužkoval ptáčky

S maximální opatrností okroužkoval odborník z Jihočeského ornitologického klubu čtrnáct ptáčků v těs…