MHMP: Praha řeší následky požáru skladu v Uhříněvsi, v okolí platí zákaz koupání a rybolovu

28.07.2021 20:31

V souvislosti s nedělním požárem skladu drogistického zboží v pražské Uhříněvsi vydal odbor ochrany prostředí pražského magistrátu na základě zákona o vodách rozhodnutí o bezodkladném provedení opatření k nápravě závadného stavu. Tím uložil odstranění kapalných nebezpečných látek, které tvoří lagunu u objektu.

MHMP:  Praha řeší následky požáru skladu v Uhříněvsi, v okolí platí zákaz koupání a rybolovu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Povinnost k odstranění má majitel, ale vzhledem k hrozícímu nebezpečí ji zatím urychleně řeší magistrát spolu se zasahujícími hasiči a specializovanou firmou Dekonta. V okolí také platí zákaz koupání a rybolovu.

Z objektu unikly rozpustné látky, které tvoří silně zásaditý chemický mix. Magistrát i hasiči pravidelně odebírají vzorky vody na vodních plochách a tocích. Zpočátku sice došlo k úhynu menšího množství ryb, nyní je ale situace stabilizovaná.

Ve vodě jsou však stále zvýšené hladiny zásaditých látek, proto velitel zásahu pražských hasičů rozhodl o zákazu koupání, rybolovu a čerpání vody v okolí lokality. Konkrétně se jedná o Říčanský potok a rybníky Rohožník, Lítožnice a preventivně o Podleský rybník.

Město, Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy a všichni zúčastnění činí vše proto, aby byly následky havárie co nejmenší. Dozorována je rovněž likvidace nebezpečných látek tak, aby bylo co nejvíce ochráněno životní prostředí. Dnešního jednání na pražském magistrátu se zúčastnili právní zástupci majitele objektu, se kterými budou všichni zúčastnění dále v kontaktu.

Vzhledem okolnostem je tato mimořádná událost řešena také podle zákona o IZS – tedy jako havárie v souvislosti s používáním nebezpečných chemických látek. Na majitele objektu se tak vztahují zvláštní povinnosti související mimo jiné s likvidací odpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…