MHMP: Zastupitelstvo vystavilo stopku tvrdému hazardu v Praze

11.09.2020 18:02

Po téměř pětihodinové diskusi ve čtvrtek odsouhlasili pražští zastupitelé novou obecně závaznou vyhlášku, kterou se vymezují podmínky provozování hazardních her na území hl. m. Prahy. Hlavní změnou je plošný zákaz hry na mechanickém, elektromechanickém, elektronickém nebo jiném podobném technickém zařízení přímo obsluhovaném sázejícím. V hlavním městě Praze bude možné provozovat pouze kasina s živou hrou s výjimkou 41 městských částí, kde platí i zákaz provozování živé hry.

MHMP: Zastupitelstvo vystavilo stopku tvrdému hazardu v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Schválená vyhláška přímo reaguje na stanovisko Úřadu pro hospodářskou soutěž, podle něhož regulace hazardu prostřednictvím stanovení adresních míst, na nichž jsou povoleny hazardní hry, je v rozporu se soutěžním právem. ÚOHS v této věci vede s Prahou správní řízení a některým jiným městům v ČR již za tento způsob regulace udělil pokuty.

„V Praze jsme se rozhodli jít cestou plošného zákazu herních automatů na celém území města proto, že jsme si dali za cíl omezit nejnebezpečnější formy hazardu, ke kterým patří právě hra na automatech. Nejrůznější statistiky prokazují, že omezení dostupnosti hazardních her má výrazně pozitivní dopad v oblasti negativních společenských jevů, jakými je např. patologické hráčství nebo neplatičství,“ říká radní Kordová Marvanová a dodává: „Podobný efekt si slibujeme i v Praze. Od roku 2010, kdy bylo v Praze povoleno 15 934 herních pozic, poklesl jejich počet k 31. 8. 2020 zhruba o 75 % na 3995. Od 1. ledna 2021, kdy nová vyhláška vstoupí v platnost, poběží tříleté přechodné období, v jehož průběhu bude postupně končit platnost současných licencí na provozování hazardních her, a nejpozději k 1. 1. 2024 herní automaty zmizí úplně.“

Cestou omezování či úplného zákazu hazardních her se před Prahou vydala celá řada měst v Čechách i na Moravě. Celoplošně jsou hazardní hry zakázány např. v Břeclavi, Kyjově, Klatovech nebo v Českých Budějovicích, stejnou cestou jako Praha, tedy plošným zákazem automatů a povolením pouze živé hry se ubírá i Brno nebo Ostrava.

V zahraničí jsou způsoby regulace hazardních her velmi rozmanité. Buď jsou to různé podmínky na hru samou, například že hra na automatech musí obsahovat dovednostní či znalostní prvek, nikoli záviset pouze na náhodě. Existují také podmínky, kde smí být herní automaty nebo kasina umístěny, například ve Francii jsou kasina povolena pouze v turistických či lázeňských městech. Omezení se v zahraničí také mohou týkat výše sázek a výher. Toto vše jsou druhy „měkkých“ regulací, které v Evropě převažují. Existují ale i regulace tvrdé. Například v Norsku, Japonsku nebo některých státech USA (Havaj, Utah) jsou v celém státě hazardní hry zakázány úplně. Pokud jde o USA, obecně lze říci, že kromě několika tradičních hazardních rájů typu Las Vegas platí v jednotlivých státech poměrně široké zákazy různých typů hazardu.

„V Praze jsme s ohledem na princip subsidiarity v rámci připomínkového řízení vyšli vstříc 16 městským částem, které si chtějí kasina s živou hrou ponechat. Zároveň jsme slíbili všem městským částem, že se nemusí obávat výpadku příjmů z daní z technické hry, které dosud používaly k financování veřejných potřeb jako kultura, školství, sport nebo sociální věci. Proto spolu se schválením vyhlášky byl schválen také úkol kompenzovat ze strany magistrátu městských částem možný výpadek příjmů tak, aby potřeby financování důležitých veřejných aktivit neutrpěly,“ uzavírá radní Hana Kordová Marvanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…