MK ČR: Výstava Krušnohoří končí, vystřídá ji Karel IV.

28.02.2016 17:38

Výstava Bez hranic, představující umělecké skvosty středověku severozápadních Čech, je v Národní galerii k vidění už jen do 13. 3. 2016. Návštěvníci tak mají poslední šanci zhlédnout proslulého kostlivce z náhrobku Jana Hasištejnského nebo oltář s obrazem od Lucase Cranacha ze hřbitovního kostela v Jáchymově. Od května pak bude Valdštejnská jízdárna hostit výstavu Karla IV.

MK ČR: Výstava Krušnohoří končí, vystřídá ji Karel IV.
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Krušné hory a přiléhající vnitrozemí byly v období vrcholného a pozdního středověku velmi výraznou oblastí určenou ekonomicky a kulturně silnými královskými a poddanskými městy. A právě z Litoměřic, Ústí nad Labem, Mostu, Teplic, Žatce či Chomutova pocházejí výjimečné umělecké památky prezentované na končící výstavě, zahájené loni v listopadu.

„Po mnohaletém výzkumu si výstava nemohla přát lepší načasování – rok 2016 je totiž rokem 500. výročí úmrtí Jana Hasištejnského z Lobkovic. A právě jeho hrobka s detailně propracovaným reliéfem tlejícího těla zemřelého, kterému se kolem krku ovíjí had, je naším klíčovým exponátem. Návštěvníci ho mohou mimo kadaňský kostel Čtrnácti sv. pomocníků vidět vůbec poprvé a troufám si říci, že pravděpodobně také naposledy,“ říká autorka výstavy Michaela Ottová.

Výstavní premiéru má ale i řada dalších artefaktů, ať už se jedná o sochy, deskové obrazy, architekturu či liturgické památky. K vidění jsou také předměty, jež nejsou ze své podstaty čistě umělecké – např. kameninový svatební pohár z Ústí nad Labem z první poloviny 15. století nalezený v odpadní jímce. Z podobného období pochází i několik vzácných kachlů: „Na kachli z Litoměřic můžeme podle klipce na pravém oku poznat Jana Žižku, motivem ústeckého jsou hráči vrhcábů. Husitský motiv je oslavný, tento naopak mravokárný. Ačkoliv byly vrhcáby spolu s dalšími deskovými hrami velice populární, byly terčem ostré kritiky církve i světských elit,“ vypráví jeden z desítek příběhu, které lze na výstavě odkrývat, Michaela Ottová.

Národní galerie si na poslední dny končící výstavy Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí připravila speciální prodlouženou otevírací dobu – od pátku 11. do neděle 13. března bude Valdštejnská jízdárna otevřena až do 20 hodin. Nedílnou součástí výstavy je také otevřený ateliér pro děti a rodiče, kde se prostřednictvím rozmanitých herních a výtvarných úkolů mohou děti seznámit s dobovou praxí ve středověké řezbářské dílně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…