MO ČR: LOM PRAHA pracuje s leteckými motory již více než sto let

29.03.2016 7:34

Státní podnik LOM PRAHA, s. p., je v poslední době spojen zejména s vrtulníky řady Mi. Oprava či údržba armádní letecké techniky však nejsou jedinou náplní činnosti.

MO ČR: LOM PRAHA pracuje s leteckými motory již více než sto let
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Vedle zmíněných servisních prací či generálních oprav armádní letecké techniky hraje podnik velkou roli v modernizaci českých vzdušných sil. Loni v dubnu tak například mohl ministr obrany Martin Stropnický převzít pro českou armádu modernizované vrtulníky Mi-171Š. Činnost podniku však není striktně omezena jen na českou armádu a seřizování, opravu, údržbu, generální opravy a testování leteckých pístových motorů nabízí i civilním zákazníkům.

Podnik, jehož historie sahá do roku 1915, v současnosti zaměstnává okolo 850 zaměstnanců. Vedle pražských opravárenských a dílenských divizí (Malešice, Kbely) najdeme jeho provozovny ve Staré Boleslavi, kde se nachází testovací stanice agregátů, či na pardubickém letišti, kde se nachází Centrum leteckého výcviku. Dále společnost spravuje a provozuje bývalou vojenskou základnu Přerov - Bochoř.

V neposlední řadě je LOM PRAHA, s.p. 100 % vlastníkem společností VR Group, a.s. a LOM PRAHA TRADE, a.s. Zatímco první, brněnská společnost vyvíjí nové produkty pro výcvik pozemních a vzdušných sil, druhá se zabývá zahraničním obchodem s vojenským materiálem. A konečně podnik má 34% podíl ve společnosti LD Aviation Prague, s.r.o.

Nejen opravy, ale i letecký výcvik

Opominout nelze ani Taktické simulační centrum, které bylo vybudováno v rámci Centra leteckého výcviku v Pardubicích v roce 2011. Piloti Armády České republiky tak mají v Pardubicích zajištěn kompletní výcvik. Cvičí tam ale i příslušníci letectva ze spojeneckých či partnerských armád.

„Schopnosti našeho Centra leteckého výcviku budou využívány i v rámci MATC (Multinational Aviation Training Center). Jakmile se podepíší první mezinárodní dohody o porozumění, jsme připraveni zahájit výcvik na vrtulnících i letounech pro naše alianční partnery. Společný výcvik pilotů tak přinese synergické efekty pro zúčastněné,“ uvedl k projektu ředitel podniku Roman Planička.

Mezi další stávající významné projekty patří také záchrana zcela unikátního souboru historických budov areálu bývalé firmy AERO, nacházejících se na letišti Praha - Letňany a nazývaných Stará Aerovka. Uvedený soubor budov byl 21. listopadu 2011 Ministerstvem kultury ČR prohlášen za nemovitou kulturní památku. Ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem zde letos, díky grantu z EHP a Norských fondů ve výši 22,8 mil. Kč, vznikne unikátní muzejní komplex.

Více podrobností k historii a činnosti podniku najdete ZDE.

Hospodářské výsledky

Státní podnik hospodařil v roce 2015 s kladným výsledkem před zdaněním ve výši 42,6 mil. Kč. V porovnání s rokem 2014 je to zlepšení o 45 %. Výkony podniku převyšují úroveň 1,2 mld. Kč. Podnik hospodaří s majetkem v celkové hodnotě 2,5 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…