MPO: Náměstek ministra Vladimír Bärtl vedl misi leteckých výrobců do Íránu

04.09.2016 12:01

30. srpna se uskutečnila mise leteckých výrobců do Íránské islámské republiky, kterou doprovázel náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl. Mise se účastnili mimo představitele Asociace leteckých výrobců (ALV) a Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) zástupci 3 významných výrobců letecké techniky. Značnou logistickou podporu mise poskytl Zastupitelský úřad ČR v Teheránu.

MPO: Náměstek ministra Vladimír Bärtl vedl misi leteckých výrobců do Íránu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Na úvod jednání mise se uskutečnil seminář organizovaný Iran Aviation Technology Development Headquarters (IATDH). Před seminářem se náměstek Bärtl krátce sešel s jeho předsedou Dr. M. Manteghim, který poté zahájil seminář. Náměstek Bärtl ve svém úvodním slově zdůraznil jednak dynamický rozvoj vzájemných obchodních a ekonomických vztahů ČR a Íránu v poslední době a jednak dlouhou historii českého leteckého průmyslu. "Čeští výrobci mohou nabídnout pro civilní uživatele tzv. A—Z řešení, tj. dodávku nejen malých dopravních, sportovních i UL letadel, ale i leteckých systémů a vybavení letišť. V tomto směru jsou schopni vyjít svým partnerům vstříc," dodal. Po představení českých firem zástupcem ALV bylo zahájeno B2B jednání českých a íránských partnerů.

Mimo účasti na semináři jednal náměstek Bärtl s vice—prezidentem Civil Aviation Organization (CAO), která je regulátorem íránského civilního letectví. M. J. Taghvaey z CAO informoval o nutnosti rozvoje íránského civilního letectví po ukončení sankcí, především formou modernizace letišť, doplnění letadlového parku a další letecké techniky. "V tomto procesu upřednostňujeme vzájemnou spolupráci a zakládání společných podniků, nikoli přímé nákupy." Náměstek Bärtl upozornil:

"Čeští výrobci letecké techniky mají dlouholetou tradici a jsou schopni nabídnout spolupráci s íránskými partnery v celé řadě oblastí civilní letecké dopravy."
Náměstek Bärtl se také během svého pobytu sešel s prvním náměstkem Ministerstva průmyslu, dolů a obchodu Mojtaba Khosrowtajem, který byl v těchto dnech pověřen také řízením íránské agentury pro podporu obchodu. Z tohoto důvodu se část jednání týkala činnosti CzechTradu. Náměstek Bärtl zdůraznil: "Zástupce české agentury na podporu obchodu CzechTrade je od letošního roku na ZÚ ČR a může Vám předat zkušenosti z činnosti CzechTrade." Náměstek Khosrowtaj informoval o potřebě Íránu spolupracovat v oblastech CNC strojů, vagónů pro železnici, turbín s výkonem přes 10 MW, průmyslových ventilů, malých elektráren a odsolovacích zařízení. "To velmi dobře koresponduje s tím, co mohou čeští výrobci nabídnout. Máme zájem o dodávky pro energetiku, strojírenství a dopravu, a to jak železniční, tak i leteckou," řekl náměstek Bärtl. Na závěr se oba shodli, že vhodným nástrojem pro jednání o společných projektech bude smíšená ekonomická komise, která však zatím nebyla ustavena, protože příslušná dohoda o ekonomické spolupráci podepsaná v lednu tohoto roku ministry Mládkem a Tayebníou nebyla zatím na íránské straně schválena Parlamentem. Náměstek Khosrowtaj přislíbil záležitost sledovat.

Závěrem možno říci, že se mise leteckých výrobců zdařila a odhalila možnosti spolupráce v oblasti civilního letectví mezi Českou republikou a Íránem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…