MPO: Zahraniční obchod v listopadu podle očekávání prodloužil růstový trend předchozích měsíců

09.01.2016 21:09

Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům zahraničního obchodu za listopad 2015

MPO: Zahraniční obchod v listopadu podle očekávání prodloužil růstový trend předchozích měsíců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

"Zahraniční obchod v listopadu podle očekávání prodloužil růstový trend předchozích měsíců, opět díky přetrvávající příznivé situaci na evropských automobilových trzích a nízkým cenám energetických komodit. Slabší koruna vůči oběma referenčním měnám sice udržuje na straně exportů vyšší konkurenceschopnost domácích výrobců, nicméně stranu importů kromě kurzu koruny stále více zatěžuje rostoucí spotřeba domácností a průmyslová aktivita, které generují poptávku po dovozech.

Předstihové indikátory podnikatelské nálady se zatím vyvíjejí slibně a naznačují růstový potenciál ekonomik našich hlavních evropských obchodních partnerů. Tomu napomáhají nízké ceny ropy, slabší euro, i celkové nastavení měnové politiky ECB.

Podle předběžných údajů bilance zahraničního obchodu v národním pojetí (v b. c.) v listopadu skončila přebytkem 14,3 mld. Kč, meziročně o 4,0 mld. Kč vyšším. Vývoz se meziročně zvýšil o 8,1 % na 297,3 mld. Kč, dovoz o 6,9 % na 283,0 mld. Kč. Bilance zahraničního obchodu se státy EU vykázala přebytek 60,4 mld. Kč, meziročně o 12,5 mld. Kč vyšší, což odráží příznivější ekonomický vývoj v Evropě. Schodek obchodu se zeměmi mimo EU se meziročně zvětšil o 7,4 mld. Kč na 43,7 mld. Kč.

Podle přeshraniční statistiky (v b. c.) v listopadu rostl meziročně vývoz i dovoz. Celkový vývoz se zvýšil o 7,6 % na 344,9 mld. Kč, dovoz rostl tentokrát nižším tempem, o 7,2 % na 305,9 mld. Kč. Obchodní bilance skončila přebytkem 39,0 mld. Kč, proti listopadu 2014 o 3,9 mld. Kč vyšším. Z teritoriálního pohledu se v listopadu zvýšil vývoz nejvíce na Slovensko (o 22,0 %), dále do Spojeného království (o 15,8 %), do Německa (o 11,7 %), do Rakouska (o 9,3 %) a Francie (o 7,4 %). Druhý měsíc v řadě klesl vývoz do Polska (o 3,7 %). Do EU jako celku vzrostl vývoz meziročně o 9,4 %, do eurozóny o 10,9 %. Z mimoevropských zemí již čtvrtý měsíc pokračoval v poklesu vývoz do Číny (o 2,1 %). Z komoditního hlediska stoupl nejvíce vývoz strojů a dopravních prostředků, meziročně o 6,8 % (o 12,3 mld. Kč). Vzrostl zejména vývoz silničních vozidel (o 8,6 mld. Kč), elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 3,9 mld. Kč) a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o 3,1 mld. Kč). Snížil se naopak zejména vývoz výpočetní techniky (o 4,4 mld. Kč).

Za leden až listopad 2015 dosáhl celkový přebytek obchodní bilance 424,3 mld. Kč, takže je o 14,5 mld. Kč vyšší než za stejné období předchozího roku," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro Evropskou unii a zahraniční obchod Vladimír Bärtl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…