MPO chce vyhlásit první výzvy OP PIK letos v dubnu

08.01.2015 18:47

Koncem roku 2014 byly ke schválení Evropské komisi odeslány tři z deseti českých operačních programů a Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) byl jedním z nich. Nový operační program v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) navazuje na Operační program Podnikání a inovace (OPPI) a pro české podnikatele je v něm připraveno k čerpání zhruba 120 miliard korun. Pokud Evropská komise OP PIK schválí, MPO předpokládá vyhlášení prvních výzev letos v dubnu.

MPO chce vyhlásit první výzvy OP PIK letos v dubnu
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

OP PIK se po schválení ze strany Evropské komise stane klíčovým nástrojem pro podporu českých podnikatelů z fondů Evropské unie v programovacím období 2014 — 2020.

 „Cíle MPO pro letošní rok jsou v oblasti evropských fondů jasné. Prvním je úspěšné dočerpání OPPI a proplacení zbývajících 23 miliard českým podnikatelům. Druhým je vypsání výzev navazujícího programu OP PIK, který má Evropská komise schválit v březnu letošního roku. To znamená, že první výzvy OP PIK by měly být vypsány již v dubnu,“ řekl dnes médiím na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Operační program je zaměřen na rozvoj podnikových výzkumných, vývojových a inovačních kapacit a jejich propojení s okolním prostředím, ale také na podporu podnikání malých a středních podniků v oborechs nižší znalostní intenzitou.

Důležitou součástí operačního programu je snaha o posun k energeticky účinnému hospodářství spočívajícím především ve zvyšování energetické účinnosti podnikatelského sektoru, využívání obnovitelných zdrojů energie, modernizaci energetické infrastruktury a zavádění nových nízkouhlíkových technologií. Usnadnit rozvoj podnikání a přístup ke službám státu má pomoci podpora zaměřená na zavádění vysokorychlostního přístupu k internetu a rozšiřování nabídky služeb informačních a komunikačních technologií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…