MPSV: Jak mají být vypláceny odměny zaměstnancům ve zdravotnictví

06.11.2020 19:33

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo stanovisko k četným dotazům zástupců zdravotníků, souvisejících s právním režimem mimořádných odměn za zvýšené pracovní nasazení v době pandemie. Apeluje v něm na zaměstnavatele, aby dbali na dodržování zákoníku práce a nedocházelo ke krácení mzdových či platových práv zaměstnanců. Odměna za pracovní nasazení nemůže být zaměňována např. za odměnu k životnímu jubileu apod., ta se nezapočítává do průměrného výdělku, od kterého se odvíjí např. výše náhrady za dovolenou a má vliv také na výši budoucího důchodu.

MPSV: Jak mají být vypláceny odměny zaměstnancům ve zdravotnictví
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Odměna za mimořádné pracovní nasazení by měla být vyplácena jako standardní odměna za práci, která je započtena do platového průměru, nikoli jako mimořádná odměna (např. k životnímu jubileu nebo za vítězství v podnikové sportovní soutěži apod.). V uvedených případech se totiž nejedná o souvislost s výkonem práce, ale určité benefity (odměna podle § 224 odst. 2 zákoníku práce), které zaměstnavatel může nebo nemusí zaměstnanci poskytnout. Zpravidla jsou tyto odměny sjednávány v kolektivní smlouvě nebo stanoveny vnitřním předpisem zaměstnavatele. Pokud byly odměny zaměstnancům uděleny za výkon jejich práce, jedná se tedy o plnění mzdové, resp. platové. Zaměstnavatelé by také měli definovat mimořádný nebo zvlášť významný úkol, za který odměnu udělili.

To, zda jsou mimořádné odměny poskytované pracovníkům ve zdravotnictví chápány jako mzdové či platové plnění nebo jako „benefit“ podle výše uvedeného paragrafu zákoníku práce, je významné zejména  zdůvodu zohlednění této odměny při výpočtu průměrného výdělku zaměstnance. Při jeho výpočtu je zohledňováno pouze mzdové/platové plnění. Výše průměrného výdělku má pak vliv např. na výši náhrady mzdy za dovolenou. Zákoník práce užívá pojmu „odměna“ ve více ustanoveních

V případě mimořádných odměn poskytovaných některým zaměstnancům v souvislosti s pandemií COVID-19 je relevantní úprava odměny jako složky platu (§ 134 zákoníku práce), případně odměny jako složky  mzdy, a odměn poskytovaných podlejiž zmíněného §224 odst. 2 zákoníku práce.Podle § 109 zákoníku práce přísluší zaměstnanci za vykonanou práci mzda, plat, nebo odměna z dohody. Mzda a plat se poskytují  podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce, podle obtížnosti pracovních podmínek, podle pracovní výkonnosti a dosahovaných pracovních výsledků.

Plat zaměstnance, včetně jeho jednotlivých složek, určuje zaměstnavatel podle zákoníku práce a prováděcích předpisů. Odměna podle § 134 zákoníku práce je složkou platu, kterou zaměstnavatelmůže poskytnout zaměstnanci za úspěšné splnění mimořádného nebo zvlášť významného pracovního úkolu. Zaměstnavatel musí tento mimořádný nebo zvlášť významný pracovní úkol definovat.

Mzda, tedy její výše a podmínky poskytování, může být podle § 113 odst. 1 zákoníku práce  sjednána ve smlouvě (pracovní, kolektivní či jiné), stanovena vnitřním předpisem zaměstnavatele nebo určena zaměstnavatelem mzdovým výměrem. Zákoník práce nestanoví, jakým způsobem má být mzda konstruována či jaké má tvořit složky. Zaměstnanci odměňovanému mzdou tedy může být též poskytnuta odměna, jako ocenění mimořádného pracovního výkonu či splnění mimořádného pracovního úkolu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…