MPSV: Naposledy v tomto funkčním období se sešla Rada vlády pro seniory

10.09.2017 19:30

Na Ministerstvu práce a sociálních věcí se naposledy v tomto funkčním období sešli členové Rady vlády pro seniory a stárnutí populace. Na svém 33. zasedání se zabývali strategickými dokumenty i konkrétními plány v problematice seniorů a stárnutí. Rovněž byli seznámeni s dokumentem Česká republika 2030, který představuje dlouhodobé priority rozvoje České republiky. Součástí tohoto dokumentu je kapitola Lidé a společnost, která se mnoha oblastmi dotýká také kvality života seniorů.

MPSV: Naposledy v tomto funkčním období se sešla Rada vlády  pro seniory
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Předseda Odborné komise pro důchodovou reformu, Prof. Potůček, zhodnotil její téměř čtyřletou činnost. Rada vlády byla také informována o průběhu přípravy dokumentu Strategie přípravy ČR na stárnutí pro období 2018 - 2022. Shrnuta byla také opatření, která se podařilo prosadit v politice stárnutí od roku 2014. Mezi ně patří zvýšení příspěvku na péči o 10 %, změna valorizačního mechanismu penzí, navýšení rozpočtu sociálních služeb, zastropování věku odchodu do důchodu, bezplatné očkování proti pneumokokovým infekcím pro pojištěnce nad 65 let, snížení doplatků na léky nebo nejnověji zavedení tzv. dlouhodobého ošetřovného (více ZDE).

Další důležitou součástí jednání byla Cena Rady, která se letos uděluje podruhé. Jejím cílem je především ocenit přínos osobností, které se významně a dlouhodobě angažují v oblasti podpory seniorů a mezigenerační spolupráce. Po vyhodnocení došlých nominací jednotlivými členy zná Rada vítěze. Ti budou slavnostně vyhlášeni a oceněni na mezinárodní konferenci „Stárnutí a veřejný prostor“, která se koná 25. září 2017 v Praze.

Vzhledem k tomu, že se funkční období členů Rady kryje s funkčním obdobím vlády, bylo toto poslední zasedání Rady v současném složení. Místopředsedkyně Rady a náměstkyně ministryně pro řízení sekce sociální a rodinné politiky Zuzana Jentschke Stőcklová poděkovala všem členům za jejich práci a přínosné po dněty, které také přispívají ke zlepšování podmínek pro zdravé, aktivní a důstojné stárnutí v České republice.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…