MPSV: Rakousko snižuje přídavky na děti zahraničních zaměstnanců, které žijí mimo jeho území

20.02.2019 19:11

Podle nové rakouské legislativy jsou od 1. ledna 2019 dětem zahraničních pracovníků, zaměstnaných v Rakousku, kteréžijí mimo jeho území, vypláceny nižší přídavky. Výše přídavků je nově odvozována od životní úrovně státu, ve kterém tyto děti žijí.

MPSV: Rakousko snižuje přídavky na děti zahraničních zaměstnanců, které žijí mimo jeho území
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Jestliže děti českého občana, zaměstnaného v Rakousku, bydlí v ČR, mají nárok jen přibližně na 60 procent rakouských přídavků. Vyplácené přídavky jsou tak nově o několik desítek eur nižší.

Ze statistik, zpracovávaných na úrovni EU, vyplývá, že ve vztahu k ČR půjde cca o 8000 osob, pobírajících rodinné dávky z Rakouska (pro srovnání v Maďarsku či na Slovensku je počet dotčených osob v řádech několika desítek tisíc).

MPSV ČR sledovalo se znepokojením záměry rakouské vlády, když v uplynulých dvou letech prezentovala svůj záměr ostatním členským státům EU. Vláda ČR kategoricky odmítla návrhy na zavedení indexace přídavků na děti, už když ji spolu s Rakouskem navrhlo několik dalších západoevropských států. Podle vlády ČR je zavedení indexace přídavku na děti v jasném rozporu se zásadou rovnosti zacházení, která je jedním ze základních pilířů práva EU. ČR spolu s řadou dalších států EU se již vloňském roce v této souvislosti obracela na evropskou komisařku pro zaměstnanost a sociální věci Marianne Thyssen.

Kolegium Evropské komise 24. ledna 2019 rozhodlo o zahájení kroků vůči Rakousku. Vláda Rakouska byla požádána o vysvětlení a vyzvána, aby tuto diskriminační praxi zastavila. Vpřípadě, že Rakousko nevyhoví požadavku Evropské komise, může být v další fázi řízení žalováno u Soudního dvora Evropské unie. Vláda ČR je připravena se k žalobě proti Rakousku připojit.

České úřady nemají v současné době žádnou přímou a okamžitou možnost zvrátit rozhodnutí rakouské strany.

Pokud dojde ke snížení dávky, MPSV ČR doporučuje dotčeným občanům trvat navydání písemného rozhodnutí o snížení dávky a zvážit podání opravných prostředků u příslušných rakouských úřadů. Jak postupovat v takovém řízení, shrnuje podrobně informace českého zastupitelského úřadu ve Vídni. Více informací ZDE.

Stížnost proti postupu Rakouska lze také podat v českém jazyce přímo Evropské komisi prostřednictvím elektronického formuláře ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…