MPSV: Zájem o dětské skupiny je obrovský. Dotace z aktuální výzvy byla rozebraná během několika hodin

04.02.2017 17:16

Zájem o dětské skupiny u rodičů i provozovatelů nadále trvá. Žádosti o mimořádnou dotaci na vybudování a provoz dětských skupin znovu mnohonásobně překročily alokaci příslušné výzvy. Žadatelé si 350 milionů korun z Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) “rozebrali” doslova za několik hodin.

MPSV: Zájem o dětské skupiny je obrovský. Dotace z aktuální výzvy byla rozebraná během několika hodin
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

“Objem registrovaných žádostí dosáhl za pouhých šest hodin 650 milionů korun, tedy téměř dvojnásobek prostředků určených pro tuto výzvu,” uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Následující den bylo zaregistrováno skoro 300 projektových žádostí za téměř 900 milionů korun. “Tento zájem dokazuje velký nedostatek zařízení péče pro předškolní děti, a jak velká je poptávka mezi pracujícími rodiči o dětské skupiny,” doplnila ministryně.

Žadatelům, kteří uspějí v hodnocení přijatelnosti a formálních náležitostí, bude poskytnuta podpora z OPZ až do vyčerpání alokace, a to podle pořadí, v jakém byla žádost o podporu předložena. Odhadem by mohlo vzniknout až 100 nových dětských skupin.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo mimořádnou výzvu č. 132 Podpora vzniku a provozu dětských skupin pro podniky a veřejnost mimo hl. m. Prahu loni na podzim, aby uspokojilo žadatele, na které se nedostalo ve výzvách z roku 2015. Další výzvy jsou, vzhledem k trvajícímu zájmu veřejnosti, plánované na podzim letošního roku, a to jak pro žadatele z regionů, tak pro žadatele z Prahy.

MPSV dosud podpořilo 400 zařízení péče o předškolní děti s celkovou kapacitou až 5,5 tisíce dětí. Kromě dětských skupin byla v minulosti podpořena také zařízení fungující v režimu živnostenského zákona. Náklady ve výši 1,3 miliardy korun jsou hrazené z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Do roku 2020 bude na takto zaměřené projekty vynaloženo až 4,5 miliardy korun.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…