MPSV: Zájem o dětské skupiny je obrovský. Dotace z aktuální výzvy byla rozebraná během několika hodin

04.02.2017 17:16

Zájem o dětské skupiny u rodičů i provozovatelů nadále trvá. Žádosti o mimořádnou dotaci na vybudování a provoz dětských skupin znovu mnohonásobně překročily alokaci příslušné výzvy. Žadatelé si 350 milionů korun z Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) “rozebrali” doslova za několik hodin.

MPSV: Zájem o dětské skupiny je obrovský. Dotace z aktuální výzvy byla rozebraná během několika hodin
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

“Objem registrovaných žádostí dosáhl za pouhých šest hodin 650 milionů korun, tedy téměř dvojnásobek prostředků určených pro tuto výzvu,” uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Následující den bylo zaregistrováno skoro 300 projektových žádostí za téměř 900 milionů korun. “Tento zájem dokazuje velký nedostatek zařízení péče pro předškolní děti, a jak velká je poptávka mezi pracujícími rodiči o dětské skupiny,” doplnila ministryně.

Žadatelům, kteří uspějí v hodnocení přijatelnosti a formálních náležitostí, bude poskytnuta podpora z OPZ až do vyčerpání alokace, a to podle pořadí, v jakém byla žádost o podporu předložena. Odhadem by mohlo vzniknout až 100 nových dětských skupin.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo mimořádnou výzvu č. 132 Podpora vzniku a provozu dětských skupin pro podniky a veřejnost mimo hl. m. Prahu loni na podzim, aby uspokojilo žadatele, na které se nedostalo ve výzvách z roku 2015. Další výzvy jsou, vzhledem k trvajícímu zájmu veřejnosti, plánované na podzim letošního roku, a to jak pro žadatele z regionů, tak pro žadatele z Prahy.

MPSV dosud podpořilo 400 zařízení péče o předškolní děti s celkovou kapacitou až 5,5 tisíce dětí. Kromě dětských skupin byla v minulosti podpořena také zařízení fungující v režimu živnostenského zákona. Náklady ve výši 1,3 miliardy korun jsou hrazené z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu. Do roku 2020 bude na takto zaměřené projekty vynaloženo až 4,5 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…