MPSV otevřelo kvůli obrovskému zájmu svých zaměstnanců třetí dětskou skupinu

04.06.2016 7:34

Děti zaměstnanců ministerstva práce a sociálních věcí mohly Mezinárodní den dětí oslavit již v novém prostoru v Kartouzské ulici. Třetí dětskou skupinu s názvem - Veverky zde slavnostně otevřela ministryně Michaela Marksová spolu s náměstkyní pro rodinnou a sociální politiku Zuzanou Jentschke Stőcklovou.

MPSV otevřelo kvůli obrovskému zájmu svých zaměstnanců třetí dětskou skupinu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Chceme jít v podpoře pracujících rodičů s dětmi příkladem všem organizacím státní správy,“ řekla ministryně Michaela Marksová. „Dětská skupina je kvalitní a finančně dostupná pomoc rodičům, výhodou je i osobní přístup, na jednu pečující osobu totiž připadá maximálně šest dětí,“ dodala ministryně.

Dětská skupina je zaměstnanci vítána jako užitečný benefit, který pomáhá sladit rodinný a profesní život. O službu je na ministerstvu velký zájem, i rozšířená kapacita třiceti míst je neustále naplněna. Významnou předností dětských skupin je nejen nižší počet dětí na pečující osobu než v běžné mateřské školce (zde je to 24 až 28 dětí), ale také snazší zřízení, nižší požadavky na hygienické standardy nebo daňové uznatelné náklady pro zřizovatele i rodiče.

V dubnu letošního roku byla zaevidována dětská skupina č. 100, k dnešnímu dni je ministerstvem evidováno 129 dětských skupin, které nabízejí již 1 829 míst pro děti.

„Jestliže k nám budou putovat žádosti o evidenci dětských skupin se stejnou intenzitou jako nyní, na konci příštího roku očekáváme až 450 zapsaných dětských skupin s 6 tisíci místy pro předškolní děti,“ uvedla náměstkyně Zuzana Jentschke Stőcklová.

Provozní doba skupiny respektuje pracovní dobu zaměstnanců, v pracovních dnech funguje od 7 hodin do 17 hodin, včetně letních prázdnin. Během dne probíhají ve skupině pohybové a výtvarné aktivity, didaktická a grafomotorická cvičení formou her, na programu jsou tematické vycházky, návštěvy různých akcí jako je divadlo, zoo nebo workshopy určené dětem. Pro lepší zapojení nových dětí je k dispozici takzvaný aklimatizační režim za přítomnosti rodičů. První skupina byla na MPSV otevřena v roce 2011 v rámci pilotního ověřování, ze kterého vzešel konkrétní návrh zákona o dětské skupině.

Dětská skupina je legislativně zakotvená veřejná služba určená dětem od jednoho roku do zahájení povinné školní docházky. Zákon je účinný od 29. listopadu 2014, jeho novela od 4. června 2015. Zřízení a provoz dětských skupin je možné spolufinancovat díky penězům z Evropského sociálního fondu. V již uzavřených výzvách byla pro žadatele připravena jedna miliarda Kč na zřízení a provoz dětských skupin. Další výzva na podporu dětských skupin se plánuje na konec roku 2016.

Veškeré informace k dětským skupinám najdete na webu www.dsmpsv.cz.

MPSV se chystá dále rozšiřovat nabídku v oblasti péče o předškolní děti, rozbíhá se pilotní projekt, který bude ověřovat novou službu péče o nejmladší děti, tzv. „mikrojesle“. Informace k projektu mikrojeslí lze nalézt na adrese http://mikrojesle.mpsv.cz/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…