MŠMT: Informace ke stávce ČMOS pracovníků školství

05.11.2019 12:31

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství včera vyhlásil stávku, a to již na středu 6. 11. 2019.

MŠMT: Informace ke stávce ČMOS pracovníků školství
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Právní předpisy počítají se stávkou jako s právem zaměstnance, nikoliv povinností. Zapojení pedagogů do stávky je tedy dobrovolné. Tj. různé školy/pedagogičtí pracovníci se ke stávce připojit mohou, příp. nemusí. Stejně tak mohou stávkovat pouze někteří pedagogičtí pracovníci v rámci konkrétní školy.

Informace o stávce, zda se na konkrétní škole bude konat či nikoliv, příp. o jejím rozsahu a době trvání – tj. kde a kdy bude výuka či pedagogický dohled zajištěn a kde nikoliv, se musí žáci, studenti, ale zejména rodiče dozvědět v dostatečném předstihu.

Zákon o kolektivním vyjednávání, který se na tuto stávku dá použít pouze analogicky, hovoří o tom, že by zástupci odborů měli zaměstnavatele informovat nejpozději 3 pracovní dny dopředu. Ředitel školy následně podle konkrétních okolností vyhodnotí, zda může škola zůstat otevřená. Zejména ředitel školy vyhodnotí, zda bude možné zajistit alespoň minimální standard z pohledu bezpečnosti a ochrany zdraví dětí, žáků a studentů. Tento minimální standard vyplývá z právních předpisů.

Vzhledem k datu vyhlášení stávky v tomto konkrétním případě by bylo více než vhodné, aby každá škola nejpozději zítra (tj. v úterý) podala předmětnou informaci o tom, zda její zaměstnanci budou stávkovat a v jakém rozsahu (např. že stávkovat bude pouze 1. stupeň ZŠ, nebo že škola zůstane otevřená pro všechny žáky, ale výuka bude probíhat pouze v nouzovém režimu), aby mohli rodiče zabezpečit dohled nad svými dětmi alternativním způsobem. Aby se předešlo dohadům a nejasnostem, je možné rodiče samozřejmě informovat i o tom, že se předmětná škola ke stávce nepřipojuje. Z důvodu konání stávky rodiče samozřejmě nejsou povinni omlouvat nepřítomnost dítěte ve vyučování.

Informaci o stávce by měla škola zveřejnit jasným a přehledným způsobem, ideálně při vstupu do školy, ale rovněž způsobem umožňujícím dálkový přístup – tedy zejména na webových stránkách školy, příp. ji zaslat rodičům v rámci informačního systému, který škola používá k informování zákonných zástupců v jiných případech.

V případě pochybností či nejasností se mohou zákonní zástupci obrátit přímo na ředitele konkrétní školy, který by jim měl předat konkrétní informace o způsobu vedení stávky na dané škole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…