MŠMT: Konference Kurikulum 2023 k revizím vzdělávacích programů

25.05.2023 23:03 | Tisková zpráva

V Praze dnes startuje dvoudenní konference s mezinárodní účastí k tvorbě a změnám vzdělávacích obsahů Kurikulum 2023. Konference je streamována.

MŠMT: Konference Kurikulum 2023 k revizím vzdělávacích programů
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

K tématu se za Českou republiku vyjádří státní tajemník v Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys, zástupce ředitele odboru základního, předškolního a speciálního vzdělávání MŠMT Jan Jiterský a ředitel Národního pedagogického institutu ČR Ivo Jupa. O své zahraniční zkušenosti se podělí hosté z Nizozemska, Velké Británie a Severního Irska, Kypru, Finska, Irska nebo Slovenska.

Samotnou konferenci Kurikulum 2023 zahájil státní tajemník v Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys: „Nastavení vzdělávacího obsahu je velmi důležitou složkou v mozaice kvalitního a efektivního vzdělávacího procesu, přičemž představy o tom, jaký by ten obsah měl být, se napříč společností různí. I proto je dobře, že máme příležitost diskutovat o pojetí kurikula v mezinárodní perspektivě a usilovat o to, aby se naše pohledy co nejvíce sbližovaly. Je velmi důležité, aby úpravy vzdělávacích programů reflektovaly vývoj společnosti a její proměnu a umožňovaly rozvoj relevantních znalostí, dovedností a kompetencí dětí a žáků směrem k maximální využitelnosti v nejistém a proměňujícím se světě,“ uvedl nejen ke konferenci, ale také k aktuálně probíhajícím revizím rámcových vzdělávacích programů. 4 Dosavadní vývoj revizí rámcových vzdělávacích programů přiblížil novinářům na tiskové konferenci ředitel Národního pedagogického institutu ČR Ivo Jupa.

Konference Kurikulum 2023 seznámí účastníky se zahraničními trendy, a nabídne také prostor pro výměnu dosavadních zkušeností s velkou revizí Rámcových vzdělávacích programů v základním vzdělávání.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí

„Letošní setkání Kurikulum 2023 se zaměří na informace o mezinárodních trendech v oblasti tvorby a implementace kurikula, umožní konzultovat otevřené otázky a problémy se zahraničními odborníky i napříč skupinami a posílit nynější i budoucí využívání mezinárodních poznatků i domácích výzkumů pro vzdělávací politiku. Zároveň bude konference příležitostí navázat dlouhodobější spolupráci odborníků na kurikulum,“ řekl na tiskové konferenci zástupce ředitele odboru základního, předškolního a speciálního vzdělávání MŠMT Jan Jiterský. 3 Podle zástupce ředitele odboru základního, předškolního a speciálního vzdělávání MŠMT Jana Jiterského je konference příležitostí navázat dlouhodobější spolupráci odborníků na kurikulum.

Tématy konference budou například klíčové kompetence v kurikulu, jejich ověřování a hodnocení, diferenciace vzdělávacího obsahu podle zájmů a potřeb žáků, role učitelů při implementaci reformy, propojení formálního a neformálního vzdělávání, práce s Rámcovými vzdělávacími programy v alternativních školách, dále půjde o předání mezinárodních zkušeností při spolupráci a síťování škol, o poučení z reforem kurikula ve střední Evropě, konkrétně v zemích Visegrádu po roce 1989, a jednat se bude také o tom, jak úspěšně komunikovat s hlavními aktéry reformy, a to s učiteli, ale i veřejností. 2 O své zkušenosti se slovenskými vzdělávacími programy se s českými kolegy podělil Štefan Porubský z Pedagogické fakulty Univerzity Mateje Bela v Banské Bystrici.

"NPI ČR, jako partner konference, na základě zadání MŠMT organizuje širokou platformu odborníků a expertů, kteří popisují základní stavební kameny budoucího kurikula. Očekáváme, že tato konference nám pomůže inspirovat se v tom, jak tyto základní stavební kameny a hodnoty vzájemně propojovat a zároveň přemýšlet o jejich následné implementaci do škol," přiblížil dosavadní vývoj revizí rámcových vzdělávacích programů ředitel Národního pedagogického institutu ČR Ivo Jupa.

Letošní setkání Kurikulum 2023 se zaměří na informace o mezinárodních trendech v oblasti tvorby a implementace kurikula, umožní konzultovat otevřené otázky a problémy se zahraničními odborníky i napříč skupinami a podpoří mezinárodní spolupráci organizací v resortu MŠMT.

Konference zahrne přednášky zahraničních expertů a semináře moderované domácími odborníky, a také praktické workshopy. Konference je určená především aktérům a tvůrcům revize RVP, členům odborných skupin a dalším účastníkům na všech úrovních vzdělávací politiky, kteří se zapojili do diskusí o RVP ZV nebo se chtějí jinak podílet na změnách ve školství.

Díky hybridní formě je ovšem konference otevřená i pro ředitele a zřizovatele středních, základních a mateřských škol, vzdělavatele učitelů, další zájemce z organizací a institucí aktivních v oblasti vzdělávání. Zajímavá může být i pro neziskové organizace a inovátory ve vzdělávání.

Stream z konference lze sledovat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…