MŠMT: Konference ke 100. výročí vzniku ČSR

04.04.2018 20:12

Konference ke 100. výročí vzniku ČSR

MŠMT: Konference ke 100. výročí vzniku ČSR
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Konferenci zahájila ředitelka Národního institutu pro další vzdělávání Helena Plitzová: „Jsem ráda, že tady můžu přivítat hosty jak z České republiky, tak i ze Slovenska,“ přivítala účastníky, ale také přední české a slovenské historiky, kteří ve svých příspěvcích přiblížili účastníkům konference složitý proces vytváření společného státu Čechů a Slováků za 1. světové války a po jejím ukončení.

K tématu „Idea státu československého a její realizace“ promluvil český historik Jan Hálek, slovenští historici Dušan Kováč a Štefan Porubský se věnovali Slovákům a slovenské otázce při vzniku republiky a také problematice vyučování o ČSR v dějepise v současné základní škole a gymnáziu.

Československým legiím a jejich významu pro vznik státu se v příspěvku věnoval historik Petr Tolar, vznik republiky ve výuce dějepisu okomentoval další přednášející Ivan Bauer.

Konferenci ke 100. výročí ČSR uspořádalo NIDV po úspěšné podzimní konferenci k nadcházejícímu 50. výročí událostí roku 1968 ve spolupráci s MŠMT, Československou obcí legionářskou, Masarykovým ústavem a Archivem AV ČR.

Součástí konference je i putovní výstava Československé obce legionářské o vzniku samostatného Československa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

19:15 Prezident jmenoval do generálské hodnosti i dva příslušníky HZS ČR

Prezident České republiky Petr Pavel na Pražském hradě opět jmenoval nové generály z řad vojáků z po…