MŠMT: Ministr Štech na semináři Inkluze ve vzdělávání

26.11.2017 16:39

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech vystoupil na mezinárodním semináři, který se věnuje společnému vzdělávání. Akce s názvem Inclusion in Education se konala v Praze ve dnech 23. až 25. listopadu.

MŠMT: Ministr Štech na semináři Inkluze ve vzdělávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Stanislav Štech

K jejím přednostem patřil fakt, že za její organizací stojí Sdružení soukromých škol, jež tématu seriózním způsobem věnuje patřičnou pozornost a dokazuje, že inkluze nezpůsobí odliv schopnějších dětí ze škol kvůli inkluzi, ale naopak, že i školy soukromé s žáky, kteří mají různé vzdělávací potřeby, počítají a chtějí mít co nejvíce informací a zkušeností pro kvalitnější práci s nimi.

Společné neboli inkluzivní vzdělávání je jednou z priorit Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „Jednotlivá vedení ministerstva vypracovala od roku 2009 řadu analýz a podkladů pro novelizaci školského zákona, která nastavila podpůrná opatření a zajistila jejich financování podle skutečných potřeb dětí, žáků a studentů. Analýza společného vzdělávání, kterou jsme zveřejnili nedávno a která shrnula první rok implementace společného vzdělávání po zavedení opatření vyplývajících z novely školského zákona, přinesla první relevantní data odhalující, které děti na podporu dosáhnou, v jaké formě a výši, jaké nejčastější vzdělávací potřeby mají. Analýza také odhaluje a právě to byl cíl, s nimž se data sbírala, hluchá místa, duplicity financování apod. Pomůže tedy v konečném důsledku inkluzi lépe uchopit a koordinovat, “ uvedl na semináři ministr školství Stanislav Štech a pokračoval: „Na základě těchto dat tak může ministerstvo školství připravit další opatření pro zkvalitnění společného vzdělávání v České republice,“ dodal. Ministr dále představil ve své prezentaci „Inclusion in Education – the Czech case“ téma inkluze v historickém kontextu až po současnost, včetně překážek, rizik a pozitivních přínosů jejího ukotvení ve vzdělávacím systému.

Seminář spolupořádalo Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska, které je dlouholetým členem mezinárodní organizace ECNAIS (European Council of National Associations of Independent Schools). Tato mezinárodní organizace pořádá každoročně konferenci a seminář pro experty z oblasti školství na aktuální témata. Cílem těchto akcí je sdílet zkušenosti z jednotlivých členských zemí ECNAIS. Na semináři dále zazněly informace o podmínkách a organizaci vzdělávání žáků se speciálním vzdělávacími potřebami v jednotlivých evropských zemích, prezentovány byly příklady dobré praxe z Finska, Nizozemska, Řecka, Portugalska, Švédska, Norska a dalších zemí. Součástí semináře bylo také diskusní setkání k finské kurikulární reformě, kde ve středu 22. listopadu v prostorách MŠMT představilo čtyřicet ředitelů finských soukromých základních a středních škol probíhající kutikulární reformu ve Finsku.

Prezentaci ministra školství Stanislava Štecha „Inclusion in Education – the Czech case“ najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…