MŠMT: Náměstek Velčovský na Radě EU pro konkurenceschopnost

02.12.2018 21:21

Náměstek pro řízení sekce EU a Evropských strukturálních a investičních fondů Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Václav Velčovský se zúčastnil jednání Rady EU pro konkurenceschopnost. V té zasedají ministři zodpovědní za agendu výzkumu.

MŠMT: Náměstek Velčovský na Radě EU pro konkurenceschopnost
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Stěžejním tématem byla diskuze o struktuře 9. rámcového programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa (2021-2027) a zhodnocení dosaženého pokroku ve vyjednávání návrhu jeho legislativního ukotvení. ČR podpořila navrhovanou strukturu rámcového programu, jež klade stěžejní důraz na přenos výsledků špičkového výzkumu do praxe v podobě podpory vývoje znalostně náročných produktů a služeb o vysoké přidané hodnotě. Rámcový program tedy poskytne mj. rozsáhlé příležitosti pro české podniky k posilování jejich mezinárodní konkurenceschopnosti a k uplatnění jejich zboží na evropských a globálních trzích.

V tomto kontextu ČR podpořila ustavení Evropské inovační rady, která bude novým nástrojem pro podporu evropských inovačních podniků. Zároveň umožní i kofinancování národních dotačních titulů členských států EU na podporu inovací za využití zdrojů rámcového programu „Horizont Evropa“. ČR přitom obecně podporuje posilování nástrojů tzv. „kofinancování“ národních výzkumných a inovačních programů za využití prostředků rámcového programu. Dojde tak k významnému rozpočtovému posílení dotačních titulů financovaných z výdajů státního rozpočtu a evropských prostředků.

V neposlední řadě ČR při vyjednávání podporuje i navýšení rozpočtu nástrojů, které v rámcovém programu napomohou k vyrovnávání rozdílů ve výzkumné a inovační výkonnosti napříč členskými státy EU. ČR proto velmi pozitivně kvituje návrh na zdvojnásobení rozpočtové alokace na tzv. „Widening“ a je připravena debatovat o dalším navýšení této alokace.

O rozpočtu rámcového programu „Horizont Evropa“ chce ČR vyjednávat v rámci celkového Víceletého finančního rámce EU pro léta 2021 až 2027, a to zejména ve spojitosti s přípravou kohezní politiky EU pro následující období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…