MŠMT: Téma jednání DG Youth - Mladí lidé během covidu a války

21.09.2022 20:29 | Tisková zpráva

Pod hlavičkou českého předsednictví proběhla ve dnech 19. – 20. září neformální jednání vrchních ředitelů odpovědných za oblast mládeže (DG Youth). Hlavním tématem dvoudenní akce byly vazby mezi neformálním učením a formálním vzděláváním mládeže a sdílení dobré praxe v reakci na pandemii covidu-19 a na potřeby ukrajinských uprchlíků.

MŠMT: Téma jednání DG Youth - Mladí lidé během covidu a války
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Setkání vedené ředitelem odboru EU MŠMT Martinem Faturou zahájil náměstek ministra Václav Velčovský. Kromě zástupců členských států EU se akce účastnili také zástupci Rady Evropy, Evropské komise a platformy Partnerství Evropské komise a Rady Evropy v oblasti mládeže. Ke konferenci se online připojila i vedoucí odboru mládeže ukrajinského ministerstva školství Iryna Bieliaieva.

Náměstek Václav Velčovský ve svém úvodním slově připomněl roli mládeže při dějinných událostech v tehdejším Československu, zejména pak z let 1938, 1968 a 1989. „Mladí lidé jsou nositelé změny. Bez nich by nenastaly velké dějinné zlomy, ale ani zlomy každodennosti. Je potřeba ocenit jejich zapojení do krizí, které sužují dnešní svět. Pomáhali seniorům, působili jako pomocná síla v nemocnicích, ale ti ukrajinští byli svědky ruské agrese proti jejich zemi. Proto bych právě Vám chtěl poděkovat – nejen za to co děláte, ale i za to, že jste ochotni se o své zkušenosti, mnohdy bolestivé, podělit s námi,“ zahájil akci náměstek Velčovský.

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí

„Mladí lidé mohou být v době krizí díky svému entuziazmu snadno opomíjeni. Aktivně se zapojují do hledání řešení a působí tak dojmem, že pozornost nepotřebují. A možná skutečně nepotřebují tolik naši pozornost jako spíše naši podporu. Třeba prostřednictvím různých forem neformálního vzdělávání. Proto se budeme bavit o tom, jak tuto podporu zefektivnit i v kontextu krize na Ukrajině.“ uvedl na začátku konference ředitel Martin Fatura. Priorita propojování neformálního a formálního vzdělávání vychází ze Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. Jedná se o oblast, v níž některé z členských států dosahují výrazných úspěchů. Tyto postupy je pak možné opakovat v dalších zemích.

České předsednictví pojalo organizaci jednání inovativně. Vůbec poprvé v historii jednání vrchních ředitelů členských států EU se jednání aktivně zúčastnili přímo mladí lidé. České předsednictví tak převedlo do praxe jednu z hlavních jeho priorit – aktivní zapojení mládeže do tvorby politik. Mladí lidé byli aktivně zapojeni do panelových diskusí a diskutovali s přítomnými vysokými úředníky.

Ředitelka Evropské komise pro oblast mládeže, vzdělávání a kultury Evropské komise Sophia Eriksson Waterschoot zvolený obsah a formu jednání ocenila. „Chtěla bych poděkovat za uspořádání této akce a pogratulovat České republice za skvěle vybraná témata předsednictví a uspořádání řady formálních i neformálních akcí věnovaná této důležité problematice,“ uvedla na závěr svého vystoupení.

Jedním z témat jednání byla také situace mladých lidí na Ukrajině. Iryna Bieliaieva z ukrajinského ministerstva školství poděkovala za podporu ukrajinských dětí a mládežníků. Vyzdvihla dále klíčovou roli celoevropského přístupu při podpoře mládeže: „Chtěla bych poděkovat všem, kteří Ukrajinu podporují. Mnoho míst bylo zničeno, část z nich se nám už ale podařilo obnovit. Naší mládeži se věnujeme a do budoucna uvítáme například možnost propojování aktivit center mládeže napříč našimi zeměmi,“ zakončila Iryna Bieliaieva ze své kyjevské kanceláře.

Ředitel Fatura v rámci jednání rovněž shrnul aktivity České republiky při Evropském roku mládeže, připomněl, že se uskuteční celkem 117 akcí v různých regionech ČR a upozornil na akci Příští stanice svět s podtitulem Festival příležitostí pro mladé, která byla včera zahájena. Více informací o akci naleznete na webu akce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…