MŠMT: Žáci navštíví v novém školním roce víc muzeí a galerií

05.07.2017 17:04

Více muzeí, galerií či památníků budou moci navštívit žáci, kteří se v příštím školním roce zapojí do pokusného ověřování na téma Vzdělávací programy paměťových institucí do škol. Koordinací pokusného ověřování bylo pověřeno Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského.

MŠMT: Žáci navštíví v novém školním roce víc muzeí a galerií
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Žákům zapojeným do pokusného ověřování budou hrazeny náklady spojené s návštěvou konkrétní paměťové instituce, budou tedy pokrývat jednak cestovné, a také náklady spojené se vstupem a vzdělávacím kurzem ve vybraném místě.

Již dnes poskytují paměťové instituce kvalitní expozice a vzdělávací programy pro školy a širokou veřejnost. Byla by proto škoda, kdyby v budoucnu nemohly školy například z finančních důvodů dostatečně využívat možnosti nabízeného neformálního vzdělávání a nemohly by tak zintenzivňovat a prohlubovat kvalitu vzdělávání v některých předmětech jako jsou dějepis, přírodověda, občanská výchova a další. V rámci pokusného ověřování bude záležet pouze na škole, jaký konkrétní program si ze široké nabídky edukativních programů muzeí, památníků, galerií vybere. 

V případě, že pokusné ověřování prokáže pozitivní výsledky, které se projeví ve zlepšené  kvalitě vzdělávání žáků, budou tyto formy vzdělávání zapracovány do Rámcového vzdělávacího programu.

S přípravou a plánovanou realizací pokusného ověřování Vzdělávací programy paměťových institucí do škol seznámili na jednání v Brně koncem června vedoucí odborů školství krajských úřadů zástupci MŠMT. Iniciativu vítá i Ministerstvo kultury.

Vyhlášení pokusného ověřování lze najít na webových stránkách MŠMT: Paměťové instituce 2017

NPMK rovněž zpracovalo propagační letáček: Pozvánka na edukační programy do muzeí a galerií po celé ČR

Se vstupem do PO souhlasí 72 ZŠ ze 100 oslovených. Každá škola obdrží 120 000,- Kč na pololetí daného školního roku a odměnu pro učitele, který za školu zpracuje odpovědi na otázky obsažené v příslušném dotazníku.

Se vstupem do PO nesouhlasí 18 ZŠ. Vůbec nereagovalo (i přes opakované výzvy) 10 ZŠ.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …