MŠMT hostí setkání ředitelů pro oblast vysokého školství

23.11.2022 15:44 | Tisková zpráva

Tento týden začala v rámci českého předsednictví Rady Evropské unie už druhá akce z oblasti vysokých škol. Po konferenci CZEDUCON, která se uskutečnila v pondělí 21. a v úterý 22. listopadu a byla zaměřena na strategie a politiky pro rozvoj vysokého školství, dnes začíná dvoudenní setkání ředitelů pro oblast vysokého školství.

MŠMT hostí setkání ředitelů pro oblast vysokého školství
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Jednání se kromě zástupců ministerstev zemí EU, EFTA a Ukrajiny účastní představitelky Evropské Komise a zástupci evropských asociací zabývající se vysokým školstvím, mimo jiné Evropské studentské unie, Evropské univerzitní asociace či Evropského registru agentur zajišťujících kvalitu ve vysokoškolském vzdělávání.

Jednání zahájila náměstkyně pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Radka Wildová. Náměstkyně zdůraznila, že ústředním bodem obou předsednických akcí je Evropská strategie pro univerzity, kterou Evropská komise představila na začátku letošního roku: „Jedná se o velmi komplexní a ambiciózní strategii, která nejenže představuje konkrétní iniciativy umožňující evropským univerzitám projít nezbytnou digitální a zelenou transformací, ale rovněž definuje a zdůrazňuje demokratické hodnoty, na kterých je vystavěno nejen evropské vysoké školství, ale i celá evropská společnost.“

Dnešní jednání zahájila náměstkyně pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Radka Wildová, která zdůraznila význam Evropské strategie pro univerzity

Dle uvedené strategie by vysoké školy měly hrát klíčovou roli při řešení celospolečenských výzev, jakými byla například pandemie covidu-19, či jaké Evropa nyní čelí v souvislosti s válkou na Ukrajině, uprchlickou vlnou a energetickou krizí.

K tomu strategie uvádí čtyři základní cíle:

1. Posílení evropské dimenze ve vysokoškolském vzdělávání a výzkumu;
2. Podpora univerzit v prosazování evropského způsobu života;
3. Podpora postavení univerzit jakožto aktérů změny v zelené a digitální transformaci;
4. Posílení univerzit coby klíčových aktérů Evropské unie na globální úrovni.

K dosažení těchto cílů má sloužit posilování nadnárodní spolupráce v podobě Evropských univerzitních aliancí, společného evropského diplomu, evropské studentské karty a dalších iniciativ.

Jednání se kromě zástupců ministerstev zemí EU, EFTA a Ukrajiny účastní představitelky Evropské Komise a zástupci evropských asociací zabývající se vysokým školstvím.

Jedním z témat jednání ředitelů bude i diskuze o možnostech evropské podpory vysokého školství na Ukrajině. Zástupci ukrajinského ministerstva školství a ukrajinských vysokých škol přijali pozvání českého předsednictví a na jednání budou informovat o aktuálním dění v oblasti vysokého školství na Ukrajině.
Po konferenci CZEDUCON, která se konala v pondělí 21. a v úterý 22. listopadu a byla zaměřena na strategie a politiky pro rozvoj vysokého školství, jde o další akci českého předsednictví v tomto týdnu týkající se oblasti vysokého školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.