MŠMT přijalo nápravná opatření k maturitám

18.07.2018 20:34

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy přijalo v uplynulých dvou letech řadu opatření ke zlepšení průběhu maturitních zkoušek, pět ze sedmi výtek veřejné ochránkyně práv je tak již vyřešených.

MŠMT přijalo nápravná opatření k maturitám
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

 Zprávu ombudsmanky týkající se maturit v roce 2016 dnes projednávala vláda. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga předloží spolu s veřejnou ochránkyní práv do 15. října řešení zbývajících dvou stížností.
„Ta jedna věc se týká možnosti jednotlivých studentů nahlížet do kompletní dokumentace při přezkumech maturit,“ uvedl ministr Plaga s tím, že se MŠMT bude zabývat změnou procesního nastavení tak, aby se žadatelé mohli seznámit s maximem podkladů pro rozhodnutí o přezkumu. V souvislosti s další administrativou týkající se přezkumu ale ministr zároveň upozornil, že úředníci MŠMT musejí už nyní vyřešit 2700 žádostí do 30 dnů.

„Posílení personálních kapacit bych viděl jako žádoucí,“ uvedl proto ministr s ohledem na další výtku ombudsmanky, která se týkala nedostatečného počtu úředníků zabývajících se maturitami.

Co se týká opatření ke zlepšení průběhu maturit, ministerstvo už například zlepšilo komunikaci se studenty, kteří žádají o přezkum zkoušek. Žádosti jsou posuzovány individuálně, úředníci radí, jak žádost správně podat a v případě neúplné žádosti vyzývají žadatele k doplnění. V době, kdy je většina výtek napravena, proto MŠMT považuje plošnou kritiku veřejné ochránkyně práv za zbytečnou.

Vyjádření ministra školství k opatřením k maturitám ve zvuku k využití ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…