MZV: Český potápěčský tým v Albánii nalezl ponorku z doby rakousko-uherské monarchie

10.10.2017 16:53

Při expedici „Albania 2017“ se podařilo skupině českých potápěčů nalézt vrak rakousko-uherské ponorky U16.

MZV: Český potápěčský tým v Albánii nalezl ponorku z doby rakousko-uherské monarchie
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Czech Diving Team, složený z technických potápěčů, historiků a dokumentaristů, nalezl vrak rakousko-uherské ponorky U16. Plavidlo bylo zničeno 16. října 1916, pravděpodobně po střetnutí s italským torpédoborcem Nembo. Poté se s ponorkou úmyslně střetl (tzv. taranoval) italský parník Bormida. K tomuto historickému objevu došlo nedaleko pobřeží poloostrova Karaburun.

Tým českých potápěčů absolvoval v Albánii již druhou expedici zaměřenou na dokumentaci vraků z první a druhé světové války. Potápěči se poprvé k vraku ponorky, který leží v hloubce asi 60 metrů pod hladinou Jónského moře, ponořili v pátek 29. 9. 2017. Nafotili ho, nafilmovali a změřili. Svá zjištění následně porovnávali s plány, které nalezli v archivu, a s historickými fotografiemi a shodli se, že je to hledaná ponorka U16. Ponorka byla postavena v roce 1915. Byla určena k ochraně hranic mocnářství a napadání nepřátelských lodí, které se k ní přiblížily. Do služby rakousko-uherské armády byla předána 6. října 1915

Český tým během svých expedic v Albánii podrobně zdokumentoval mimo jiné i vraky italské lodi Regina Margherita, a dvou rakousko-uherských osobních lodí S/S Linz a S/S Wien.

Expedice se uskutečnily díky sponzorům Czech Diving Teamu ve spolupráci s Albánskou pobřežní agenturou a Velvyslanectvím České republiky v Tiraně. Z obou expedic vznikne výstava, kterou uvede Velvyslanectví ČR v Albánii.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…