MZV: Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) zveřejnil první část pravidelné hodnotící zprávy

12.08.2021 19:35

Zpráva obsahuje nejnovější vědecké poznatky o změně klimatu. Jedná se o práci více než dvou stovek vědců z 65 zemí světa a vychází z více než 14 000 vědeckých studií. Zpráva uvádí, že současné oteplování klimatu je způsobeno lidskou činností.

MZV: Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) zveřejnil první část pravidelné hodnotící zprávy
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Současně pak nastávají rozsáhlé a rychlé změny v atmosféře, oceánech, biosféře a kryosféře. Tyto změny se projevují ve všech oblastech světa a probíhají rychleji a s intenzivnějšími dopady, než se ještě v minulých zprávách IPCC předpokládalo.

První část šesté hodnotící zprávy IPCC (kompletní zpráva bude publikována v roce 2022) potvrzuje, že změna klimatu je vyvolána lidských působením, zejména nadměrnou tvorbou CO2 ze spalování fosilních paliv, ale i dalšími skleníkovými plyny. Rychlost oteplování nemá za posledních 2 000 let obdobu. Spousta pozorovaných změn klimatu je bezprecedentních v posledních tisících až stovkách tisíc let. Některé změny pak budou po následující stovky až tisíce let nezvratitelné, jako například růst hladin moří a oceánů.

Zpráva uvádí nové odhady k překročení hranice globálního oteplování 1,5 °C v příštích desetiletích a konstatuje, že pokud nedojde k okamžitému, rychlému a rozsáhlému snížení emisí skleníkových plynů, bude omezení oteplování na úroveň blízkou 1,5 °C nebo dokonce 2 °C nedosažitelné.

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

Současné scénáře produkce skleníkových plynů vedou k průměrnému globálnímu oteplení o 2 °C již k polovině století, oteplení o 2 °C přitom znamená překročení prahu udržitelného zemědělství a snesitelnosti pro lidské zdraví.

I v případě rychlého přijetí ambiciózních plánů ke snížení produkce CO2 a dalších skleníkových plynů, zejména metanu, dojde k oteplení o 1,5 °C či i více oproti předprůmyslovému období během 20 let. Pokud se nicméně dosáhne klimatické neutrality do roku 2050, oteplování se zpomalí, dosáhne hodnot pod 2 °C do konce století, může se i snížit na hodnoty pod 1,5 °C (na 1,4 °C). V případě razantního omezení skleníkových plynů se také očekává okamžitý přínos v podobě zlepšení kvality ovzduší.

Podle zprávy IPCC změna klimatu také zintenzivňuje koloběh vody. To s sebou přináší intenzivnější srážky a s nimi spojené záplavy, stejně jako delší a silnější vlny sucha v mnoha regionech. Rovněž další přírodní katastrofy poslední dekády jako například rozsáhlá vlny veder, požáry, tropické bouře atd. jsou projevem změny klimatu a důsledkem lidského počínání. Tyto jevy budou dle zprávy IPCC s postupující změnou klimatu častější a intenzivnější.

Nová zpráva IPCC poskytuje rovněž podrobnější regionální hodnocení změny klimatu, včetně zaměření na užitečné informace, které mohou být podkladem pro hodnocení rizik, adaptaci a další rozhodování o politikách v oblasti ochrany klimatu.

Nadcházející 26. konference smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v listopadu 2021 v britském Glasgow je pokládána za zásadní milník ve vyjednávání závazků k ochraně klimatu a současná první část šesté hodnotící zprávy IPCC má pro tato jednání poskytnout významnou vědeckou oporu.

Záznam z tiskové konference k představení první části hodnotící zprávy IPCC ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR doporučuje chovatelům na Vysočině zabezpečovat kvůli přítomnosti vlků hospodářská zvířata

22:04 AOPK ČR doporučuje chovatelům na Vysočině zabezpečovat kvůli přítomnosti vlků hospodářská zvířata

Vlci byli v novodobé historii poprvé na Vysočině zaznamenáni v roce 2016, vloni bylo potvrzeno naroz…