Ministr Kulhánek: Albánii a Řecku pomůžou čeští záchranáři

08.08.2021 15:42

Jih Evropy a Turecko sužují rozsáhlé požáry. Nejhorší je situace v Řecku a Albánii. Do Řecka v sobotu ráno vyrazil z Podivína konvoj Hasičské záchranné služby, celkem 15 vozidel a 36 hasičů, kteří budou pomáhat s hašením lesních požárů.

Ministr Kulhánek: Albánii a Řecku pomůžou čeští záchranáři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

O vyslání rozhodl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na doporučení ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Už v pátek dorazila pomoc do Albánie. Česká republika dokázala operativně zareagovat v řádu hodin a vyslat do zahraničí potřebnou pomoc. Jih Evropy bojuje s rozsáhlými lesními požáry. V Řecku platí nejvyšší stupeň varování pro oblasti Attiky, Peloponésu, Thesálie a ostrovů Euboia a Kréta.

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek přijel v sobotu ráno do Podivína, odkud vyráželi hasiči z celého Česka a kde se před jejich cestou do Řecka shromažďovala technika. „Chtěl jsem hlavně našim hasičům popřát hodně štěstí a aby se ve zdraví vrátili. Česká republika je na ně náležitě pyšná. Jsou skvělou vizitkou, že Česká republika, pokud je to potřeba, umí ve světě pomoci,” uvedl ministr zahraničí v Podivíně, odkud konvoj odjel přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko do Řecka.

„Od našich zastupitelských úřadů v Řecku a Albánii přišly požadavky o pomoc místním ze strany ČR. Ihned jsme s ministrem vnitra hledali cestu, jak tam poslat co nejrychlejší a neúčinnější pomoc. Jeden vrtulník jsme poslali v pátek do Albánie. Přibližně týden by pak měli řeckým záchranářům pomáhat se zvládáním lesních požárů čeští hasiči z celé republiky, kterých se tu dnes shromáždilo 36 a navíc potřebná technika. Věřím, že je to odpovídající signál pro země v nouzi, které potřebují pomoc,“ upřesnil ministr zahraničí Kulhánek.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Rozsáhlé požáry zasáhly také Itálii, zejména regiony: Sicílie, Kalábrie, Sardinie, Abruzzo a Emilia-Romagna. Ohniska požárů se mohou vyskytovat i v dalších oblastech Itálie, vyzýváme proto k obezřetnosti.

Všem cestovatelům, kteří míří na dovolenou do Řecka, Itálie, Albánie nebo Turecka, doporučujeme informovat se o aktuálním vývoji v těchto zemích ZDE.

Doporučujeme také všem cestovatelům registraci v systému Drozd (ZDE), který umožňuje českým úřadům kontaktovat české občany v zahraničí v případě nouze, tedy např. šíření požárů apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce