MZV: Na seznam zemí, kam můžou Češi už po první dávce vakcíny, se zařadí také Bulharsko

12.06.2021 12:11

Bulharsko se má od pondělí zařadit mezi země, kam budou moct Češi bez nutnosti testování odcestovat už 22 dní po první dávce vakcíny proti covidu.

MZV: Na seznam zemí, kam můžou Češi už po první dávce vakcíny, se zařadí také Bulharsko
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Ministr zahraničí ČR Jakub Kulhánek (ČSSD) to oznámil v Sofii po jednání s ministrem zahraničí Svetlanem Stoevem a ministryní cestovního ruchu Stelou Baltovou. Potvrdili si vzájemné dobré vztahy obou zemí a vyjasnili si také pozice v některých dalších tématech česko-bulharské spolupráce.

Do Bulharska pravidelně míří čeští turisté v hojných počtech, předloni jich bylo 190 000, loni kvůli covidu jen asi čtvrtina. Až v pondělí začne platit ochranné opatření, na kterém se dnes domluvili oba ministři zahraničí spolu s náměstkem ministra zdravotnictví, zařadí se Bulharsko mezi 7 zemí včetně našich sousedů nebo Chorvatska, se kterými má ČR bilaterální dohody o cestování.

„My děláme vše proto, aby se Češi mohli opět podívat do Bulharska. Před dvěma lety to bylo bezmála 200 tisíc českých turistů, kteří sem přijeli. Doufám, že se letos přiblížíme k podobným počtům. Chápu, že Češi chtějí hlavně jistotu bezpečné dovolené a já jsem byl ujištěn, že do Bulharska lze letos v létě cestovat bez obav. Personál rekreačních areálů je očkován, většina přímých letů bude v létě obnovena,“ uvedl Kulhánek.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

„Dnes bude zasedat expertní skupina na ministerstvu zdravotnictví a máme příslib, že v pondělí vejde v platnost ochranné opatření stanovující vstřícnější podmínky pro obyvatele ČR, kteří budou moct do Bulharska bez testu už 22 dní po první dávce vakcíny,“ uvedl po jednání se svými partnery ministr Kulhánek.

V létě bude otevřeno dočasné konzulární jednatelství v Burgasu, počítá se také s přítomností českých policistů, kteří budou pomáhat českým turistům v Primorsku a Kitenu.

Ministr Kulhánek poděkoval za součinnost bezpečnostních složek při vyšetřování výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. S bulharským ministrem zahraničí hovořil také o rozšiřování EU, což je jedna z priorit české diplomacie.

Prioritou vzájemných vztahů je také obchodní spolupráce. Ministr Kulhánek vyjádřil potěšení nad nárůstem obchodní výměny v první části tohoto roku – po loňském útlumu způsobeném pandemií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…