MZV: Vláda schválila zákon o zahraniční službě

15.12.2016 7:35

Vláda ČR schválila 14. prosince 2016 návrh zákona o zahraniční službě, který předložilo Ministerstvo zahraničních věcí. Přijetí zákona umožní nastavit stabilní podmínky pro řádné fungování zahraniční služby a povede k vyšší míře právní jistoty a možnosti kariérního růstu zaměstnanců vykonávajících zahraniční službu. Tento předpis dosud v právním řádu ČR jako jedné z posledních zemí EU chyběl, a omezoval tak funkčnost zahraniční služby.

MZV: Vláda schválila zákon o zahraniční službě
Foto: mzv.cz
Popisek: Ministerstvo zahraničních věcí

Nový zákon upravuje především dvě základní roviny zahraniční služby, které se jiných státních úřadů v ČR netýkají. První představuje tzv. konzulární služba, kterou pro české občany zajišťují zastupitelské úřady v zahraničí. Druhou rovinou je specifický charakter práce na MZV, který je postaven především na střídání výkonu služby v ústředí a služby v zahraničí, tzv. rotaci, čímž vznikají rozdílné podmínky výkonu práce zaměstnanců MZV oproti jiným státním úředníkům.

Zákonná úprava konzulárních služeb bude velkým přínosem pro české občany. Čechům, kteří se v zahraničí ocitnou v nesnázích nebo potřebují ke svému řádnému pobytu mimo ČR řadu administrativních úkonů (např. ověřování kopií dokumentů a listin, pravost překladů apod.) poskytují v současné době tyto služby zastupitelské úřady, a to aniž by měly českým vnitrostátním právem adekvátní zmocnění je vykonávat. Některé služby, tradičně označované za konzulární a spadající pod působnost zastupitelských úřadů, jako např. výše zmiňovaná pomoc krajanům v nouzi, nejsou v právním řádu ošetřeny skoro vůbec. Nový zákon o zahraniční službě tak českým občanům zajistí vyšší právní jistotu v případě, kdy budou v zahraničí potřebovat pomoc orgánů ČR.

Zásadním prvkem zákona o zahraniční službě je přihlédnutí ke způsobu fungování resortu. V souvislosti s rotací probíhají ročně na MZV stovky výběrových řízení, která na jiných ministerstvech nejsou nutná. Zákon také upravuje práva a povinnosti diplomatických, administrativních a technických pracovníků MZV (např. zavedení zdravotního připojištění v zahraničí, vzdělávání, podpora slaďování soukromého a rodinného života při vyslání do zahraničí).

Kromě těchto dvou rovin se zákon zabývá vymezením základních pojmů a zásadami výkonu zahraniční služby. Upravuje diplomatické a konzulární hodnosti, postavení, zřizování a rušení zastupitelského úřadu a stanovuje rámec výkonu základních diplomatických činností a spolupráce MZV s jinými orgány státní správy a dalšími subjekty.

Zákon o zahraniční službě nyní půjde ke schválení oběma komorám Parlamentu ČR. Pokud projde a podepíše ho prezident, měl by vstoupit v účinnost v polovině roku 2017. Jedná se o důležitý posun vpřed pro českou diplomacii. O nutnosti přijmout specifický zákon o zahraniční službě se hovořilo 25 let, předložit se ho podařilo však až nyní za působení ministra Lubomíra Zaorálka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…