Malý Berlín? V Praze 7 vzniká nová kulturní čtvrť, informuje Institut plánování a rozvoje

03.03.2016 8:35

Praha 7 spolu s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy dnes podepsala memorandum o spolupráci na vzniku kulturní a kreativní čtvrti. Projekt Art District 7 vytvoří podmínky pro lepší spolupráci mezi radnicí a kulturními institucemi, přiláká nové návštěvníky a podpoří lokální ohniska kreativity.

Malý Berlín? V Praze 7 vzniká nová kulturní čtvrť, informuje Institut plánování a rozvoje
Foto: iprpraha.cz
Popisek: IPR Praha - logo

Národní galerie, Akademie výtvarných umění, DOX, Národní technické muzeum, Bio OKO nebo Jatka 78. Díky přítomnosti důležitých kulturních institucí a projektů jsou Holešovice a Letná patrně nejvýznamnějším místem současné živé kultury v Praze s velkým množstvím galerií, divadel, kreativních studií, hudebních klubů a aktivních obyvatel.  

Projekt Art District 7 staví na již existujícím podhoubí s cílem vybudovat živou kulturní a kreativní čtvrť:  „V Praze 7 je velmi silné kulturní prostředí. Naším cílem je podporovat přirozený rozvoj tohoto fenoménu a vytvářet vhodné podmínky pro to, aby naše městská část dokázala plnit roli kulturního centra Prahy. Jsem velice rád, že můžeme v této věci využít zkušeností a pomoci odborníků z Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy,“ říká Jan Čižinský, starosta Prahy 7.

„Za přímé účasti zdejších kulturních institucí a aktérů chceme zlepšit propagaci akcí pořádaných v Praze 7, vytvořit jednotný kulturní program celé čtvrti, vydávat kulturní a turistické průvodce. V ulicích zřídíme nové rozcestníky, budeme podporovat větší spolupráci umělců s místními školami a v neposlední řadě také připravíme strategický plán rozvoje kultury,“ dodává radní pro oblast kultury a sousedských vztahů Hana Třeštíková.        

Kreuzberg, Williamsburg, Letná?

V první fázi společné práce odborníci z IPR Praha vytvoří analýzy potenciálu kulturních a uměleckých subjektů na Praze 7 sloužící k identifikaci příležitostí rozvoje kreativní čtvrti. Následně navrhnou pilotní model fungování.

Kulturu bychom si měli v Praze hýčkat. Existuje totiž přímá souvislost mezi hustými koncentracemi kultury a růstem městských ekonomik,“ uvádí ředitel IPR Praha Petr Hlaváček. „Praha 7 má potenciál přilákat zahraniční turisty, odlehčit přeplněnému centru, a celkově posílit image Prahy jako evropské kulturní metropole,“ dodává.

Část města, která se profiluje jako kulturní či kreativní, najdeme ve většině světových metropolí – od newyorského Williamsburgu po berlínský Kreuzberg. Potenciálu Prahy je vedle Berlína blízký také kupříkladu vídeňský MuseumsQuartier, rozsáhlý umělecký a muzejní komplex v areálu bývalých císařských stájí. Sídlí zde několik muzeí moderního umění, najdeme zde moderní výstavní sály, každoročně se zde pořádají krátkodobé festivaly a další události.

Art District 7 není jediným příkladem podpory rozvoje kultury v jednotlivých pražských lokalitách. V lednu tohoto roku zadali radní z pražského magistrátu Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, aby vypracoval koncepci, jak by mohl fungovat kreativní klastr v  opuštěných radničních domech na Staroměstském náměstí. Oba projekty vychází z aktualizace Strategického plánu hl. m. Prahy. Ta ve své analytické části poukazuje na skutečnost, že hlavní město nedostatečně využívá svůj kulturní a kreativní potenciál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…