Masarykova univerzita: Další z budov univerzity má nový nápis

21.05.2022 8:40 | Tisková zpráva

Po více než půl roce sundali z budovy na Komenského náměstí dělníci lešení, které ukrývalo i zcela nový nápis Masarykova univerzita.

Masarykova univerzita: Další z budov univerzity má nový nápis
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Studenti, kteří se po slavnostní promoci budou chtít vyfotit na tradičním místě – u sochy T. G. Masaryka na Komenského náměstí, mají od dnešního dne zajištěno vizuálně kvalitní pozadí fotografie. 

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí
Budova bývalé lékařské fakulty, kde dnes sídlí například středisko Teiresiás, Centrum zahraniční spolupráce, U3V nebo Kariérní centrum, se totiž po více než šesti měsících zbavila lešení. Na budově navíc vyniká úplně nový nápis Masarykova univerzita, vyvedený na základě nového jednotného vizuálního stylu v písmu MUNI.

K výměně nápisu došlo v rámci opravy sousoší nad vchodem do budovy. „Sousoší, které je trvale vystaveno povětrnostním vlivům, bylo od jeho poslední opravy před více než dvaceti lety v nedobrém stavu. Kromě umělecké devastace hrozila i destrukce jeho povrchových vrstev. Jeho výška i s atikou je přibližně pět metrů a je umístěno nad hlavním vstupem do budovy, proto jsme přistoupili k jeho opravě. Odbornou práci prováděli restaurátoři a zakázku řídil investiční odbor,“ uvedl vedoucí Oddělení správy budov MU Vlastislav Okáník.

Protože je budova památkově chráněná, byla poprvé na písmena místo nerezu použita mosaz. „Vše jsme stejně tak jako u několika předchozích budov řešili s odborem památkové péče. Nerez pro tuto budovu vizuálně nevyhovoval, a proto jsme zvolili provedení v patinované mosazi,“ uvedl brand manažer MU Tomáš Kudela s tím, že v třináct metrů dlouhém nápisu je dvacet půlmetrových písmen a jedno váží 3,5 kilogramu.

Masarykova univerzita má od roku 2018, kdy zahájila postupné zavádění nového jednotného vizuálního stylu na MU, osm nových velkých nápisů – na právnické, filozofické, přírodovědecké, pedagogické a ekonomicko-správní fakultě, na fakultě sociálních studií, sportovních studií a na rektorátu. Nápis na budově na Komenského náměstí je tedy devátou velkou změnou, v budově jí předcházela například úprava interiéru zasedací místnosti 300.

Největší výzvou v dokončení hlavních nápisů na budovách Masarykovy univerzity bude nápis na budově kampusu v Bohunicích, kdy podle Tomáše Kudely půjde o extrémně náročnou výměnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…