Masarykova univerzita: Do Antarktidy odlétá osmičlenná expedice, čeká ji karanténa v Chile

15.12.2020 18:44

Na stanici na ostrově Jamese Rosse vyrazí expedice Masarykovy univerzity začátkem ledna, pokud budou mít členové negativní testy na Covid-19.

Masarykova univerzita: Do Antarktidy odlétá osmičlenná expedice, čeká ji karanténa v Chile
Foto: Masarykova univerzita
Popisek: Masarykova univerzita, logo

I přes omezení vynucená současnou pandemií pokračuje Český antarktický výzkumný program se svými terénními vědeckými aktivitami v Antarktidě. Dlouhodobý výzkum dopadů klimatické změny na přírodu okrajové části Antarktidy tak bude pokračovat také během další expedice Masarykovy univerzity na stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. Osmičlenný tým tam míří v době antarktického léta roku 2021.

Letošní expedice odlétá z Prahy dopoledne ve středu 16. prosince a přes Frankfurt, Madrid a Santiago de Chile směřuje do Punta Arenas, kam by její účastníci měli dorazit o dva dny později. Ihned po příletu nastoupí čtrnáctidenní karanténu v hotelu, během níž budou dvakrát testováni na Covid-19. Pouze negativní PCR testy jim umožní pokračovat na začátku ledna na palubě lodi Fuentealba až na stanici J.G. Mendela, která se nachází u východního pobřeží Antarktického poloostrova.

Vedoucím expedice bude klimatolog a zkušený polárník Kamil Láska z Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty MU. Lékařkou výpravy pak Daniela Murínová a vědecko-technickou posádku budou tvořit geomorfolog a glaciolog Jan Kavan, mikrobiolog Pavel Švec a geomorfoložka Jana Smolíková. Ke skupině vědců bude patřit i glaciolog Zbyněk Engel z Univerzity Karlovy v Praze. O chod stanice se postarají technici ze společnosti Czechoslovak Ocean Shipping, František Vorel a Tomáš Spáčil.

Tým musí především posbírat data ze všech meteostanic v okolí základny, který je zhruba dvacet a data a nasbírané vzorky pak dovézt zpět k dalšími výzkumu. Pokud se expedice úspěšně dostane do Antarktidy, počítá se s jejím návratem v březnu. Návrat z předchozí expedice jim však zkomplikovala pandemie koronaviru, letos na jaře se tak domů dostali asi s měsíčním zpožděním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…