Masarykova univerzita: Pavel Plevka získal nejprestižnější evropský grant

27.03.2022 20:22 | Tisková zpráva

ERC grant je pro vědce něco jako zlatá olympijská medaile pro sportovce. Strukturní virolog Pavel Plevka získal už druhý, pro barvy Masarykovy univerzity celkově desátý.

Masarykova univerzita: Pavel Plevka získal nejprestižnější evropský grant
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Když Pavel Plevka ze Středoevropského technologického institutu CEITEC v roce 2013 získal ERC Starting grant na studium lidských pikornavirů, stal se vůbec prvním vědcem, který prestižní podporu Evropské výzkumné rady přinesl do Brna. Nyní, po devíti letech, tento profesní úspěch zopakoval v programu Consolidator, a zařadil se mezi úzkou skupinu vědců, kteří ERC grant získali vícekrát. Význam tohoto počinu vyniká tím spíš, že z 2652 vědců působících ve 42 zemích napříč celou Evropou, mezi něž bylo rozděleno 313 grantů, uspěl z Česka jako jediný. Navíc, počet ERC grantů, jejichž hostitelskou institucí je Masarykova univerzita, tímto zápisem zaokrouhlil na deset.

„Masarykova univerzita v současnosti patří mezi pět procent nejlepších univerzit na světě. A zpráva o získání ERC grantu je dalším důkazem, že máme excelentní vědce, kteří pracují na špičkovém výzkumu,“ komentuje rektor Martin Bareš.

Plevkův aktuální úspěch je zároveň dokladem kvality podpůrného schématu, na jehož základě univerzita vědcům pomáhá granty získávat, a které se od doby svého zavedení – mimochodem právě skrz Plevkův první ERC projekt – neustálým zdokonalováním zařadilo mezi ta v Česku absolutně nejlepší. „Důraz na výzkum je jedním z pilířů a základních poslání Masarykovy univerzity a tyto úspěchy nás utvrzují v tom, že investovat do vědy má smysl. Pavel Plevka patří mezi naše špičkové vědce a tyto granty představují měřítko kvality nejen vědeckých institucí, ale také úrovně výzkumu v rámci regionů i států,“ vyzdvihuje význam Plevkova úspěchu Šárka Pospíšilová, prorektorka Masarykovy univerzity pro výzkum a doktorské studium.

Pavel Plevka se svým aktuálním projektem BioPhage zaměří na studium tzv. fágové infekce bakteriálního biofilmu tvořeného buňkami zlatého stafylokoka. Cílem je popsat, jak fágy infikují bakterie a množí se v nich a objasnit doposud necharakterizované interakce fágů s bakteriemi tvořícími biofilm. „ERC grant znamená pětileté a velkorysé financování v kombinaci s absencí požadavků na počet publikací. Můžeme si tak dovolit pustit se do složitých projektů, které se nemusí podařit. Riziko neúspěchu je vyváženo nadějí, že zjistíme zajímavé věci o šíření fágů v biofilmu. Náš výzkum by mohl přispět k řešení rostoucí hrozby antibiotické rezistence patogenních bakterií,“ rýsuje výhled a možný konečný přínos projektu sám Plevka.

Ze studií Evropské výzkumné rady vyplývá, že sedmdesát až osmdesát procent všech projektů financovaných ERC grantem přineslo v daném oboru „průlomové výsledky“ nebo „významný posun poznání“. Bez zajímavosti není ani to, že nositelé ERC grantů získali od jejich zavedení v roce 2007 celkem sedm Nobelových cen. Zamíří časem jedna i do jihomoravské metropole?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne