Masarykova univerzita: Rektor žádá zrušení pracovní povinnosti pro všechny studenty

11.12.2020 10:06

Vláda ve čtvrtek 10. prosince potvrdila prodloužení nouzového stavu do 23. prosince a zároveň zrušila pracovní povinnost pro studenty lékařských fakult v oboru všeobecného lékařství, která dle současné legislativy vyplývá z nouzového stavu.

Masarykova univerzita: Rektor žádá zrušení pracovní povinnosti pro všechny studenty
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Apel Masarykovy univerzity, vrátit studenty zpět do plnohodnotné výuky, tak splnila jen částečně. Neskončila totiž například pracovní povinnost studentům v dalších nelékařských oborech, jako jsou laboranti, fyzioterapeuti, zdravotní sestry atd.

„Koncepčně není možné vyvázat z pracovní povinnosti pouze část studentů. Blíží se zkouškové období a vzdělání nesmí jít stranou. Dotčení studenti jsou nyní vystaveni velmi komplikované situaci v souvislosti se svým studiem a plněním studijních povinností,“ připomíná rektor Martin Bareš.

Na Lékařské fakultě MU se zrušení pracovní povinnosti u lékařů týkalo 250 studentů, v dalších nelékařských oborech zůstává kolem 160 studentů stále v pracovní povinnosti.

Pracovní povinnost se týká zejména studijních programů pedagogické, farmaceutické, filozofické a přírodovědecké fakulty, fakulty sociálních studií a fakulty sportovních studií. Pro studenty je situace dlouhodobě neudržitelná, protože přes den pracují a přitom mají absolvovat výuku a připravovat se na zkoušky.

Rektor MU Martin Bareš již před dvěma týdny poukazoval na fakt, že povinnost studentů nastoupit k práci do zdravotnictví a sociálních služeb musí stát přehodnotit a umožnit jim studovat. Současné rozhodnutí zrušit pracovní povinnost pouze medikům nepovažuje za správné.

Pomoci v zařízeních, která personálně nezvládají krizi vyvolanou nemocí COVID-19, by mělo být dobrovolným rozhodnutím samotných studentů. MU má jako jediná univerzita v České republice aplikaci, díky které se dobrovolníci mohou k poptávané pomoci sami hlásit. V současné době má zájem pomáhat přes aplikaci MUNI POMÁHÁ 3823 dobrovolníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…