Masarykova univerzita: Ukrajinským studentům pomáhají i stipendia MU

11.05.2022 18:47 | Tisková zpráva

Na Masarykově univerzitě je v současné době otevřené mimořádné přijímací řízení až pro tisícovku studentů z Ukrajiny, kteří se mohou do 31. května hlásit do jednotlivých studijních programů.

Masarykova univerzita: Ukrajinským studentům pomáhají i stipendia MU
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Kromě toho ale Masarykova univerzita finančně podporuje i 33 současných studentů z Ukrajiny, kteří se ocitli kvůli válce v těžké životní situaci. Někteří z nich se rozhodli zveřejnit svůj příběh a popsali, jak moc je pro ně pomoc ze strany MU potřebná. 

Anketa

Bojíte se Vladimira Putina?

2%
96%
hlasovalo: 18318 lidí

Artem Bolotov, magisterský student, ekonomicko-správní fakulta
Válka zasáhla každou ukrajinskou rodinu a moje nebyla výjimkou – moje máma, mladší bratr a bratranec uprchli v březnu do Brna a musel jsem se o ně postarat. Moje město bylo několikrát bombardováno, moji přátelé bojují v armádě proti okupantům a spousta mých známých se potýká s psychickými a často i fyzickými problémy. Je to děsivé.

O stipendiu od Masarykovy univerzity jsem slyšel od ostatních studentů a za normální situace bych si o něj vůbec nepožádal, ale okolnosti mě k tomu bohužel donutily. Už celý loňský rok pro mě byl finančně náročný kvůli Erasmu v Milánu a inflaci, která výrazně prodražila život v Brně, ale válka a nutnost postarat se o mou rodinu a zajistit pro ně bydlení v přijatelných podmínkách vyčerpaly všechny moje úspory.

Univerzitě opravdu moc děkuji za to, že pomáhá ukrajinským studentům a rodinám. My Ukrajinci jsme v této kruté době nesmírně vděční za podporu od ostatních a já jsem velmi pyšný, že Masarykova univerzita, na které studuji, pomáhá jak nejvíc to jde.

Andrii Samoilenko, bakalářský student, ekonomicko-správní fakulta
V září jsem nastoupil do prvního ročníku na Masarykovu univerzitu, kde jsem začal studovat ekonomii. Své studium jsem financoval hlavně díky mým rodičům, kteří mi posílali peníze, ti ale kvůli válce přišli v březnu o práci a kvůli státním opatřením proti odlivu kapitálu mi ani nemohou poslat peníze. Proto jsem v téhle složité situaci požádal o stipendium Masarykovu univerzitu, jinak bych měl problém dál pokračovat ve studiu.

Jsem moc vděčný univerzitě i Česku za všechnu pomoc Ukrajině. Moje rodina má za sebou náročné období, kvůli válce se do Brna přestěhovala moje maminka i přítelkyně a s jejich přestěhováním jsem měl spoustu zařizování a stresů. Díky finančním příspěvkům od MU i od českého státu se teď ale nemusím tolik obávat, že nemáme z čeho žít, takže se můžu více soustředit na studium.

Lidiia Andriichuk, bakalářská studentka, filozofická fakulta
Ačkoliv pocházím ze západu Ukrajiny, válka se dotkla i mojí rodiny – vyrůstala jsem totiž v rodině vojáků a můj tatínek celý život pracuje v armádě, takže je teď jeden z činných obránců. Abych ulehčila rodičům jejich nelehkou situaci, požádala jsem si o stipendium od Masarykovy univerzity, které mi pokrývá všechny náklady, s nimiž mi dřív pomáhali moji rodiče, tedy hlavně bydlení, na které mi nestačí brigáda.

Jsem moc ráda, že mi Masarykova univerzita nabídla pomocnou ruku, a že jsem si nemusela hledat další práci, takže se můžu nadále věnovat svému studiu, které mě moc baví. V Česku žiju pátým rokem a už od prvního roku jsem chtěla studovat na této univerzitě. Těší mě, že to vyšlo – díky studiu jsem už totiž byla i na praxi v Moravské galerii a začala jsem pracovat v oboru. Jsem MUNI hrozně vděčná za všechno, co pro nás Ukrajince dělá.

Illia Kostenko, magisterský student, fakulta informatiky
Válka na Ukrajině pro mě začala velmi nepříjemně, když mi 24. února ve čtyři hodiny ráno volala máma, že naše rodné město Charkov ostřelují. Od prvního dne války se moje maminka, babička a dědeček ukrývali ve sklepě. Po deseti dnech, kdy raketa úplně zničila vedlejší panelák a začaly problémy s elektřinou a topením, se je ale naštěstí podařilo evakuovat. Nyní jsou to uprchlíci v Česku.

Když přijeli za mnou do Brna, neměli u sebe vůbec nic, takže jsem jim pomáhal úplně se vším a kupoval jim základní věci, které potřebovali, pomáhal jsem jim hledat a zaplatit bydlení a podobně. Byly to velmi stresující týdny, kdy jsem se nečekaně ocitl úplně bez peněz, a jsem moc vděčný, že mi v téhle nelehké době Masarykova univerzita finančně pomohla. Těžko bych bez stipendia sám všechno zvládl.

Oleksandra Bezsmertna, výměnná studentka, přírodovědecká fakulta
Neumím si představit, co bych dělala, kdybych teď nedostávala stipendium od Masarykovy univerzity. Válka totiž velmi nečekaně zasáhla do mého života i do života celé mé rodiny, která musela narychlo uprchnout do jiných regionů nebo do zahraničí.

Moji rodiče jsou momentálně v Polsku a kvůli válce ztratili práci, takže jsem měla velký problém zaplatit za koleje v Brně. Neměla bych na jídlo ani například na letní oblečení, protože jsem si ho plánovala vyměnit v březnu, kdy jsem chtěla jet za rodinou. Pak ale začala válka.

Vůbec nevím, kdy své rodiče uvidím, ani kdy budu moci odjet domů – do Brna jsem totiž přijela jako výměnný student na pět měsíců a v červnu jsem se měla vrátit. Teď vůbec nevím, kdy to půjde, stále to není bezpečné. Máme ale velké štěstí, že náš dům v Kyjevě pořád stojí, a že se máme kam vrátit.

Moc bych si přála, aby to celé už skončilo, válka je momentálně jediná věc, na kterou myslím 24 hodin denně. I když se snažím jít ven a odpočívat, vydržím nekontrolovat zprávy jen pár hodin. Je to pro mě velmi náročné soustředit se a věnovat se studiu, zvlášť když musím dělat nějaké prezentace a projekty. Ale jsem nesmírně vděčná, že mám přes léto kde zůstat, a že jsem v bezpečí. Velmi si vážím pomoci všech, nečekala jsem to.

Dariia Shyriaieva, doktorandka přírodovědecké fakulty

Letos v únoru jsem se měla po roční doktorandské stáži na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity vracet zpátky na svou domovskou univerzitu v Kyjevě, ale pár dní před mým odletem Rusko zaútočilo na Ukrajinu a všechno se obrátilo vzhůru nohama. První dny invaze jsem byla úplně v šoku a vůbec jsem nevěděla, co mám dělat, a tak mi můj školitel z MU nabídl, abych zůstala v Brně a požádala o stipendium od MU a pokračovala ve vědeckém bádání, dokud se situace nezlepší.

V průběhu února a března jsem nebyla moc schopná si zorganizovat svůj život a peníze, ale naštěstí mi moji čeští kolegové a přátelé se vším pomáhali, za což jsem jim nesmírně vděčná. Stipendium mi pomohlo pokrýt náklady spojené s mým pobytem v Brně a taky jsem díky němu mohla podpořit svou tetu a její dítě, kteří uprchli do Brna a jsou tu teď se mnou. Jsme moc vděčná, že jsem dostala šanci být součástí Masarykovy univerzity v těchto temných dnech a moc si vážím veškeré pomoci a podpory, kterou MU Ukrajincům poskytuje.

Doktorandka Dariia Shyriaieva pochází z Luhanské oblasti, odkud byla nucena přestěhovat se před osmi lety kvůli vpádu Rusů do Kyjeva. O jejím příběhu jsme v březnu psali v Magazínu M, celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.


MUNI POMÁHÁ UKRAJINĚ. Podpořit ukrajinské studenty a akademiky můžete prostřednictvím pomoci určené na vzdělávací a humanitární účely. Do konce dubna na finanční pomoc Ukrajině přispělo téměř 830 dárců částkou 1,3 miliony korun. Finanční příspěvek můžete zaslat také, formou daru přes Obchodní centrum MU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …