Masarykova univerzita i nadále bude klást velký důraz na kvalitu online výuky

23.01.2021 9:50

Obávám se, že ani podzimní semestr nebude probíhat standardně, říká rektor Martin Bareš. MU ale online výuku zvládá.

Masarykova univerzita i nadále bude klást velký důraz na kvalitu online výuky
Foto: MUNI
Popisek: Masarykova univerzita - logo

Rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš je pro urychlené očkování české populace, a to s výhledem návratu žáků a studentů do všech stupňů vzdělávacího procesu. Masarykova univerzita zároveň velice aktivně podporuje online výuku a zajišťuje všechny související studentské potřeby, při čemž využívá svých IT dovedností a kvality informačního systému MU. Aplikaci MS Teams nyní na MU používá přes 33 tisíc studentů a zaměstnanců.

„Naším cílem je, aby v podzimním semestru 2021/2022 už mohla probíhat prezenční výuka u všech studijních programů s možnou výjimkou velkých přednášek,“ říká rektor MU Martin Bareš.

Pro letošní jarní semestr zůstává vzdělávání na MU stále v online formě, v případě zlepšení situace v podobě hybridní. Rovněž přijímací řízení v dubnu 2021 (testy studijních předpokladů) bude na Masarykově univerzitě plně online.

„Studenti vysokých škol budou už skoro rok bez řádné prezenční výuky, což je v mnoha oborech de facto zničující. Očkovací proces musíme urychlit nebo to bude mít neblahý vliv na celý systém vzdělávání a to ve všech jeho stupních, základním, středním a vysokoškolském,“ říká rektor MU Martin Bareš. Obává se, že při současném přístupu části veřejnosti k epidemii a při neambiciózním plánu očkování nebude ani letošní podzimní semestr ještě zdaleka plnohodnotný.

Masarykova univerzita i proto klade a nadále bude klást velký důraz na kvalitu online výuky. Na jaře loňského roku rozjela online výuku prakticky ze dne na den, synchronní online výuka dle rozvrhu je nyní na fakultách standardem. Škola úspěšně pořádá v online prostředí zasedání kolektivních orgánů univerzity a fakult, vědecké konference, akce pro uchazeče (Prvákoviny, Open Day a Dny otevřených dveří) i veřejnost (Noc vědců). I nadále probíhá pomocí online kursů Univerzita třetího věku.

V rámci očkování a pro jeho urychlení nabízí Masarykova univerzita své logistické zázemí, zároveň i lidské zdroje z Dobrovolnického centra. MU v této chvíli komunikuje o své pomoci jak s městem Brnem, tak Jihomoravským krajem. Brno má zároveň oproti jiným městům tu výhodu, že má na svém území jednu z nejširších sítí ambulantních lékařů.

„Nikdo nezpochybňuje fakt, že v první fázi mají dostat vakcíny lékaři, pracovníci v sociálních službách a senioři. Hned poté musí přijít na řadu učitelé základních, středních a vysokých škol, jinak se systém vzdělání bude postupně hroutit,“ dodává rektor Bareš. Rodiče nemohou dlouhodobě suplovat učitele.

Masarykova univerzita byla první univerzitou v České republice, která na jaře 2020 po vyhlášení nouzového stavu začala koordinovat dobrovolnickou pomoc, jež neměla v tuzemsku do té chvíle obdoby. V řádu hodin a dnů bylo z iniciativy vedení univerzity zřízeno a zprovozněno Dobrovolnické centrum Masarykovy univerzity (známé také pod značkou „MUNI POMÁHÁ“), byla vyhlášena sbírka na pomoc potřebným, na které se během krátké doby sešlo téměř 2 500 000 korun. Do databáze centra se postupně přihlásilo přes 3240 studentů a zaměstnanců univerzity a 1392 dobrovolníků z řad veřejnosti.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…