MeSES: Stanovisko k vývoji epidemie covid-19 v podzimních měsících

16.10.2021 15:40 | Tisková zpráva

Mezioborová skupina pro epidemické situace zveřejnila nové stanovisko k podzimnímu vývoji epidemie covid-19. Stanovisko obsahuje shrnutí současného stavu epidemie, představuje obecné principy, kterými se v následujících týdnech řídit, a dává konkrétní doporučení, jak epidemii v nadcházejících týdnech omezit.

MeSES: Stanovisko k vývoji epidemie covid-19 v podzimních měsících
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Podle skupiny by základními protiepidemickými opatřeními nastávajícího podzimu a zimy měly být očkování (včetně přeočkování 3. dávkou) a plošné testování (jedinců bez prokazatelné imunity) v okresech s vyšší incidencí. V kombinaci s lepším dodržováním stávajících opatření (zejména vymáhání T-N-O ve vnitřních prostorách) by tato opatření měla být dostatečná pro zbrždění nárůstu pozitivních i hospitalizovaných jedinců.

„Další postup je třeba přizpůsobit nové situaci, kdy je velká část populace proti viru chráněná. Nedoporučujeme zavedení žádných zásadních restrikcí, ale byla by chyba myslet si, že pokud nezavíráme obchody nebo školy, tak nemůžeme dělat nic. Nemá smysl uvažovat v podobě balíčků z letošního jara - že by se například měla zavádět stejná opatření, která se při určitých číslech rušila. Doporučujeme hlavně průběžná, levná opatření: očkování, testování a lepší kontroly, ” shrnuje doporučení skupiny její vedoucí, Petr Smejkal.

Skupina upozorňuje na to, že se situace oproti loňskému roku změnila. Populace je vůči covidu zásadně více chráněná, i když je pořád relativně velká nejistota ohledně toho, do jaké míry. Proto skupina také doporučuje další výzkum v oblasti imunity v populaci. Zároveň varuje před možnou “epidemií neočkovaných”, která by v zimě opět mohla zatížit zdravotnický systém a omezit elektivní péči.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

Skupina připomíná nedostatek očkovaných v ohrožené věkové skupině 60+ (až 500 000) a doporučuje maximálně zpřístupnit a zjednodušit očkování právě pro ně, včetně přeočkování 3. dávkou. Skupina také zdůrazňuje nutnost včasné diagnózy a následné léčby nemocných, k čemuž pomůže lepší dostupnost a kapacita testů. Testování ve školách doporučuje zavést lokálně v okresech, kde je týdenní incidence vyšší, než 100 případů na 100 tis. obyvatel a to pouze pro studenty, kteří jsou neočkovaní nebo neměli v posledních 180 dnech pozitivní PCR test. Obdobně by se mělo postupovat i ve firmách, ale až při vyšší týdenní incidenci (200 případů na 100 tis. obyvatel).

“Jako první navrhujeme začít testovat ve školách, protože tam dochází k velkému množství kontaktů. I očkovaný se může nakazit a onemocnět, ale pravděpodobnost, že dojde následně k vážnému průběhu nebo úmrtí, je relativně malá. Nejdůležitějším principem je, že nikdo by se neměl setkat s virem SARS-CoV-2 bez dostatečné předchozí imunity. Primární infekce nechráněného organismu může vyústit v poškození životně důležitých orgánů a dlouhodobé zdravotní následky,” připomíná imunolog Zdeněk Hel.

Nedostatečné dodržování a následné kontroly existujících opatření, hlavně systému T-N-O (nutnost prokázat se při využití některých služeb jednou z možností: Test-Nemoc-Očkování), jsou dle skupiny jedním z důvodů současného zhoršení situace. „Je zřejmé, že toto opatření existuje pouze na papíře. Není nutné zavádět další omezení, stačí se zaměřit na to, aby fungovalo to, co už máme,” hodnotí současnou situaci sociolog Martin Buchtík. Skupina doporučuje zpřísnit kontroly T-N-O na vstupu do vnitřních prostor a zaměřit se také na komunikaci s veřejností, proč je dodržování současných pravidel důležité pro omezení epidemie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…