Méně dětských úrazů

29.04.2015 15:45

V lednu 2015 se v Thomayerově nemocnici (TN) rozběhl nový projekt podpořený Norskými fondy částkou 8,47 mil. Kč. Projekt je zaměřen na prevenci dětských úrazů, zkvalitnění zdravotní péče a předcházení následných komplikací. S působností pro Prahu a Střední Čechy je realizován Traumacentrem pro děti a dorost TN společně s partnerem Nadačním fondem Kolečko.

Méně dětských úrazů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Holčička, ilustrační foto

„Osvěty v oblasti prevence dětských úrazů není nikdy dost a jakákoliv aktivita v tomto směru může v budoucnu zachránit život. Díky finančním prostředkům z Norských fondů můžeme navázat na realizované projekty, zúročit naše zkušenosti, upozornit na rizika a zasáhnout mnohem více dětí i rodičů,” říká Linda Jandová, předsedkyně správní rady NF Kolečko.

Cílem projektu je snížení počtu dětských úrazů a dětské úmrtnosti, předcházení negativním následkům úrazů, zajištění přístrojového a technologického zázemí a vzdělávání specialistů. Projekt je koncipován na dobu 16 měsíců. Jeho výstupy budou využitelné v dalších letech pro širokou veřejnost i pro lékaře a odborné zdravotnické pracovníky.

V rámci programu budou realizovány osvětové akce a programy zaměřené na nejčastější příčiny úrazů. Specifické semináře pro lékaře a zdravotnický personál napomohou optimalizaci zajištění a prvního ošetření. Součástí osvětové činnosti je vytvoření mobilní internetové aplikace s tématikou prevence pro děti. Děti budou zapojeny prostřednictvím programů ve školách a mateřských centrech. Pro odborníky bude vytvořen vzdělávací
e-learningový kurz. Zakoupení operačního mikroskopu, kostní vrtačky a dalšího vybavení potřebného pro operace přispěje ke zkrácení doby léčby, snížení možnosti poúrazových komplikací a ke zkvalitnění péče o dětské pacienty i jejich návrat do života po úrazu. „Kostní vrtačka patří k důležitému vybavení každé dětské traumatologie a při operacích zlomenin je zapotřebí prakticky denně. Protože je mnohdy nutné operovat více dětí se zlomeninami po sobě, musí být traumacentrum vybaveno více vrtačkami, aby poraněné děti nečekaly a nedošlo k poškození svalů a nervů otokem poraněné končetiny,“ vysvětlil profesor Petr Havránek. Celkem bude do projektu zapojeno 2 600 dětí ve věku do 10 let, 600 rodičů a více než 70 osob odborného zdravotnického personálu. Projekt počítá se stáží našich lékařů na předních klinikách v Norsku.

Více informací: www.ftn.cz/prevenceurazu

Rozšířené informace

Projekt „Primární, sekundární a terciární prevence dětských úrazů v Traumacentru Thomayerovy nemocnice“ je realizován Traumacentrem pro děti a dorost při KDCHT TN společně s partnerem Nadačním fondem Kolečko.

Klinika dětské chirurgie a traumatologie (KDCHT) Thomayerovy nemocnice zajišťuje komplexní chirurgickou a traumatologickou péči pro pacienty od narození do 18 let ve spádové oblasti části Prahy, Středočeského a Libereckého kraje. V oblasti prevence úrazů s KDCHT dlouhodobě spolupracuje Nadační fond Kolečko.

Registrační číslo projektu: NF-CZ11-OV-1-022-01-2014

Grantový program: CZ11 „Iniciativy v oblasti veřejného zdraví“, aktivita II. Péče o děti

Zprostředkovatelem programu CZ11 je Ministerstvo financí ČR.

Partnerem programu CZ11 je Ministerstvo zdravotnictví ČR.

Trvání projektu: leden 2015 – duben 2016

Odborný garant projektu za Thomayerovu nemocnici: Prof. MUDr. Petr Havránek, CSc.

Odborný garant za Nadační fond Kolečko: Linda Jandová

Manager projektu: Ing Vivien Škanderová

Informace na internetu:

Norské fondy obecně:

  • EHP a Norské fondy

http://www.eeagrants.cz/

  • Obecné informace o Programu CZ11 Veřejné zdraví

http://www.eeagrants.cz/cs/programy/norske-fondy-2009-2014/cz11-verejne-zdravi/cz11-zakladni-informace

  • EHP a Norské fondy (informační brožura, PDF)

http://www.eeagrants.cz/cs/propagace/propagacni-a-publikacni-cinnost/ehp-a-norske-fondy-informacni-brozura-961

 

Projekt:

  • Primární, sekundární a terciární prevence dětských úrazů v traumacentru Thomayerovy nemocnice

http://www.eeagrants.cz/cs/programy/norske-fondy-2009-2014/cz11-verejne-zdravi/cz11-schvalene-projekty/primarni-sekundarni-a-tercialni-prevence-1699

  • Klinika dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK a TN

http://www.ftn.cz/pacientum-a-verejnosti/oddeleni-a-kliniky/klinika-detske-chirurgie-a-traumatologie-3-lf-uk-a-tn/

  • Nadační fond Kolečko

http://kolecko.cz/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…