Meziroční růst spotřebitelských cen opět zpomalil

09.09.2015 8:45

Spotřebitelské ceny klesly v srpnu proti červenci o 0,2 %. Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle alkoholické nápoje a tabák. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny o 0,3 %, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v červenci.

Meziroční růst spotřebitelských cen opět zpomalil
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční pokles spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ovlivnil především pokles cen ovoce o 2,9 % a zeleniny o 1,7 %, z toho ceny brambor klesly o 9,2 %. Pokles cen nastal i u dalších druhů potravin. Ceny chleba byly nižší o 1,9 %, vajec o 7,7 %, sýrů o 1,2 %, jogurtů o 3,9 %, ostatních mléčných výrobků o 1,9 %, másla o 2,6 %, cukru o 1,8 %, nealkoholických nápojů o 1,5 %. V oddíle alkoholické nápoje a tabák klesly ceny alkoholických nápojů o 1,9 %. Pokles cen v oddíle odívání a obuv ovlivnilo snížení cen obuvi o 2,1 %. V oddíle doprava klesly ceny pohonných hmot o 1,7 %.

Na zvyšování celkové úrovně spotřebitelských cen v srpnu působil především růst cen v oddíle rekreace a kultura vlivem zvýšení sezónních cen dovolených s komplexními službami o 2,7 %. Z potravin vzrostly zejména ceny běžného pečiva o 1,7 %, těstovin o 1,1 %, drůbeže o 1,7 %, mléka o 0,8 %, jedlých olejů o 4,8 %, nečokoládových cukrovinek o 2,5 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,5 %, zatímco ceny služeb o 0,3 % vzrostly.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 0,3 %, což je o 0,2 procentního bodu méně než v červenci. V oddíle doprava se prohloubil cenový pokles vlivem cen pohonných hmot, které byly v srpnu meziročně nižší o 12,0 % (v červenci o 10,8 %). Rovněž v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje pokles cen u řady potravin zesílil. Ceny chleba klesly o 3,2 % (v červenci o 1,2 %), mouky o 8,0 % (v červenci o 2,1 %), sýrů a jogurtů shodně o 8,1 % (v červenci o 7,7 %, resp. o 0,5 %), ostatních mléčných výrobků o 5,4 % (v červenci o 4,5 %), cukru o 18,6 % (v červenci o 16,8 %). Ceny vajec přešly v srpnu v pokles o 5,5 % z růstu o 5,3 % v červenci. Podobně ceny nealkoholických nápojů klesly o 0,8 % (v červenci růst o 2,6 %). Růst cen ovoce zpomalil na 6,2 % z 10,1 % v červenci. Zpomalení meziročního cenového růstu nastalo i v oddíle ostatní zboží a služby, kde zpomalil zejména růst cen finančních služeb v srpnu na 4,7 % ze 7,5 % v červenci. Důvodem byl jejich vyšší meziměsíční nárůst v srpnu 2014.

Na zvyšování cenové hladiny měly v srpnu největší vliv ceny v oddíle alkoholické nápoje a tabák, kde ceny tabákových výrobků vzrostly o 8,8 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle bydlení, kde vzrostly ceny vodného o 3,4 %, stočného o 2,8 %, čistého nájemného o 0,7 %, tepla o 2,3 %. Ceny elektřiny byly meziročně nižší o 0,4 %. Růst cen v oddíle rekreace a kultura ovlivnilo zejména zvýšení cen dovolených s komplexními službami o 6,4 %. V oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny obuvi o 9,3 % a ceny oděvů o 0,4 %. V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 1,6 % a ubytovacích služeb o 0,4 %. V oddíle ostatní zboží a služby vzrostly ceny pojištění o 2,5 % a ceny finančních služeb o 4,7 %. Z potravin se zvýšily zejména ceny zeleniny o 11,0 %, z toho ceny brambor o 19,8 %.

Na snižování meziroční cenové hladiny působil v srpnu nadále pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, doprava, zdraví (vliv zrušení regulačních poplatků).

Ceny zboží úhrnem se oproti srpnu loňského roku nezměnily, ceny služeb vzrostly o 0,8 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 100,3 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v srpnu 0,4 %.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)[1] 28 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v červenci stejně jako v červnu 0,1 %. Nejvíce vzrostly ceny na Maltě (o 1,2 %) a v Rakousku (o 1,1 %). Naopak pokles cen nastal v jedenácti zemích EU, z toho nejvíce na Kypru (−2,4 %) a v Rumunsku (−1,4 %). Na Slovensku klesly ceny v červenci o 0,2 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v červnu. V Německu vzrostly ceny v červenci stejně jako v červnu, tj. o 0,1 %. Podle předběžných výpočtů klesl v srpnu HICP v ČR meziměsíčně o 0,2 % a meziroční růst zpomalil na 0,2 % z 0,4 % v červenci. Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za srpen 2015 je 0,2 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkáchEurostatu: HICP.) ___________________________________________________________

[1] HICP dosud neobsahuje imputované nájemné

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…