Michaela Marksová moderovala jednu z diskusí na konferenci o budoucnosti trhu práce

26.11.2016 18:40

V Černínském paláci v Praze proběhla mezinárodní konference, která řešila budoucí podobu pracovních trhů v evropském i celosvětovém kontextu. Účastnili se jí nejvýše postavení představitelé světových a evropských organizací, zástupci univerzit, odborových organizací či výzkumných institutů, kteří se zabývají otázkami pracovních trhů a jeho změnami. Konferenci nazvanou Budoucnost práce zahájil premiér Bohuslav Sobotka spolu s generálním ředitelem Mezinárodní organizace práce Guy Ryderem.

Michaela Marksová moderovala jednu z diskusí na konferenci o budoucnosti trhu práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

„MOP u nás sehrála velmi významnou roli po roce 1989, kdy se zde transformoval důchodový systém, vznikala inspekce práce nebo se znovu zakládal funkční pracovní trh. V současnosti je to naopak ČR, která nabízí své zkušenosti v sociální oblasti prostřednictvím MOP například Srbsku nebo Moldavsku,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Ministryně Marksová podepsala s generálním ředitelem Ryderem Dohodu o partnerství v oblasti rozvojové spolupráce, která naváže na obdobnou dohodu z období 2007-12, která umožnila větší zapojení ČR v této oblasti.

Mezinárodní organizace práce (International Labour Organization) sdružuje 186 zemí, byla založena již v roce 1919 a v roce 1946 byla přijata do systému organizací OSN. Tehdejší Československo bylo jedním ze zakládajících členů. Cílem organizace je podpora sociální spravedlnosti a mezinárodně uznávaných lidských a pracovních práv. Funguje na unikátní tripartitní struktuře, kde se na její činnosti podílí zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů jako rovnocenní partneři zástupců vlád členských zemí. ČR je v současnosti vázána 65 úmluvami MOP, včetně osmi základních, které například zakazují nucené práce a dětskou práci, řeší diskriminaci v zaměstnání, upravují nejnižší možný věk pro vstup do zaměstnání, svobodu sdružování a kolektivní vyjednávání.

Podtitul konference zněl: „Jak se mění trhy práce v Evropě i celosvětově a jak mají státy reagovat?“ A jak název napovídá, zúčastnění hovořili hlavně o strukturálních změnách na trhu práce. Snahou bylo nalézt politicky i ekonomicky přijatelná řešení na výzvy, které představuje globalizace a rychlý technologický pokrok. Zazněla i otázka postupného sbližování mzdových podmínek v různých evropských zemích nebo přijetí minimálních sociálních standardů.

Ministryně Michaela Marksová moderovala panel, který se zabýval technologickou změnou ve světě práce a jejím dopadem na zaměstnance i zaměstnavatele. Hovořilo se i o možnostech, jak by na tento vývoj mohla účinně reagovat státní a veřejná správa a další instituce.

Konferenci společně organizovalo Ministerstvo zahraničních věcí a MPSV jako příspěvek k debatě o budoucnosti práce, kterou iniciovala Mezinárodní organizace práce na jaře loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …