Milosrdní bratři: Sedmnáct plicních ventilátorů darem míří z Česka do Itálie

04.04.2020 22:03

Sedmnáct plicních ventilátorů od českých výrobců a desítky tisíc roušek a dalších ochranných prostředků zamířilo darem z České republiky do Itálie, která je spolu se Španělskem nejhůře postižena současnou epidemií nemoci COVID-19. V rámci sbírky Pomoc pro Itálii se během dvou týdnu vybralo již přes jeden a čtvrt milionu korun.

Milosrdní bratři: Sedmnáct plicních ventilátorů darem míří z Česka do Itálie
Foto: milosrdni.cz
Popisek: Milosrdní bratři Čechy a Morava - logo

Sbírku organizuje Hospitálský řád sv. Jana z Boha – Milosrdní bratři. Tuto neděli, coby součást sbírky, se od 20:00 koná online Koncert pro Itálii přenášený také TV Noe a Rádiem Proglas, na kterém bez nároku na honorář vystoupí Trio Bohémo. Dary lze zasílat na účet číslo 1341663309/0800 s variabilním symbolem 2020. Stav konta a další novinky je pravidelně zveřejňován na stránkách ZDE.

„V Česku teď svádíme těžký boj, aby se šíření koronaviru co nejvíce zpomalilo a ideálně zastavilo, ale nezapomínejme na to, že jsou země, kde je situace mnohem horší! Třeba v Itálii… nemocnice nezvládají nápor nemocných, zdravotníci jsou na hranici úplného vyčerpání a mnozí z nich jsou sami nakažení, trpí nedostatkem zdravotnického materiálu a přístrojů potřebných pro ošetřování nakažených, chybí plicní ventilátory a další,“ říká bratr Martin Macek, brněnský převor a rakouský definitor z řádu Milosrdných bratří. „Nákup ventilátorů a ochranných pomůcek jsme již zafinancovali z prostředků řádu. Sbírka nám pomáhá naše možnosti pomoci dále rozšířit. Velice děkuji všem, kteří se jejím prostřednictvím rozhodli pomoci,“ dodává bratr Martin.

Nákup zdravotnického materiálu a jeho dopravu od výrobců do Itálie zajišťuje Veronika Bulková, výkonná ředitelka Centra kardiovaskulární péče při brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. „Ventilátory jsme zajistili u českých výrobců. V současné době jednám také o pořízení ventilátorů nově vyvinutých ČVUT. Ty v nejbližší době získají bezpečnostní certifikaci CE, a bude zapotřebí je technicky přizpůsobit standardům dané země, takže pracujeme na jejím zajištění i pro Itálii a Španělsko spolu s odborníky z ČVUT,“ říká Veronika Bulková.

Přístroje a ochranné prostředky pomáhají konkrétním zdravotnickým zařízením v severní Itálii a ve Španělsku. Pomoc míří zejména do Erby na sever Itálie nebo do nemocnice v Sankt Boi u španělské Barcelony. Logistika rozdělování pomoci se určuje dle komunikace přímo se zahraničními kolegy. Tak lze obdarovat lokality, které pomoc potřebují nejvíce.

Veronika Bulková je také ředitelkou společnosti MDT-Medical Data Transfer, Mezinárodní centrum pro telemedicínu. Ta v reakci na epidemii začala zdarma na svém webu (ZDE) poskytovat online kardiologickou poradnu lidem, kterým se nyní zkomplikoval kontakt s jejich kardiologem. Atestovaní kardiologové MDT také nyní zdarma vyhodnotí online zaslaný zjednodušený záznam EKG z nositelné elektroniky, například z chytrých hodinek. Tuto službu měli u MDT zajištěnou zdarma jen všichni klienti Oborové zdravotní pojišťovny.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…