Ministerstvo dopravy: Dalších 19 kilometrů dálnic vedoucích poblíž měst bude od příštího roku bez poplatku

08.09.2017 8:42

Od 1. ledna 2018 ministerstvo dopravy vyjme ze zpoplatnění dalších 5 úseků dálnic, které tvoří obchvaty měst nebo přes které vedou silnice prvních tříd. Jedná se například o dálnice kolem Olomouce, Otrokovic, Pohořelic nebo Sokolova. Ministerstvo dopravy tak navazuje na své rozhodnutí z minulých let, kdy ze zpoplatnění vyjmulo 145 km dálnic, které vedly nedaleko měst.

Ministerstvo dopravy: Dalších 19 kilometrů dálnic vedoucích poblíž měst bude od příštího roku bez poplatku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo dopravy

„V předchozích dvou letech se tento krok osvědčil. Starostové dotčených měst jsou s ním velmi spokojeni, protože to pomohlo ke zklidnění dopravy ve městech. V tomto trendu tedy  pokračujeme. Dálnice jsou stavby placené z peněz daňových poplatníků, proto by měly lidem sloužit co nejvíce“, říká ministr dopravy Dan Ťok.

V příštím roce ministerstvo dopravy zruší povinnost mít dálniční známku na dalších 5ti úsecích tuzemských dálnic, v celkové délce 19 kilometrů. Konkrétně jde o desetikilometrový úsek D6 mezi Novým Sedlem a Březovou, bez poplatku bude nově také tři kilometry dlouhý úsek D52 u Pohořelic. Dálniční známku nebudou řidiči potřebovat ani v úseku D55 u Otrokovic, dále pak na dálnici D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem a také na dálnici D46 u Hněvotína. Vyjmutí tohoto úseku motoristům umožní bezplatné použití obchvatu Olomouce po dálnici D35.

V minulosti byly od poplatku osvobozeny úseky na D1 kolem Brna, nebo na dálnici D3 kolem Tábora, D6 u Chebu a D10 kolem Mladé Boleslavi. V další vlně jsme pak umožnili bez poplatku vjezdy do Prahy pro obyvatele okolních obcí kolem Prahy, tzn. úseky na D6, D7, D10 a D11.

Mezi obchvaty měst a znepoplatnění byl zařazen také Beroun a Králův Dvůr na D5. Stejně je bez poplatku dálnice D5 kolem Plzně nebo kolem Ústí nad Labem na D8. Další podobný úsek je u Olomouce, na dálnici D35 nebo D46 kolem Prostějova.

„V prodeji dálničních známek se tyto změny žádným způsobem neprojevily – naopak  jejich prodej každým rokem stoupá. V roce 2014, kdy nebyl ze zpoplatnění vyjmut žádný úsek, se prodaly čtyři miliony 700  tisíc kusů dálničních známek, v roce 2016 to bylo téměř o šest set tisíc kusů více“, dodává ministr Ťok.

Osvobození úseků od poplatků se v prodeji dálničních kupónů nijak neprojevilo, roční prodeje a výnosy z nich naopak neustále rostou. Loni se vybralo 3,6 miliardy korun, což bylo o 170 milionů korun více než v roce 2015 a o 300 milionů více než v roce 2014.

Prodej ročních dálničních kupónů pro rok 2018 hmotnostní kategorie do 3,5 tuny bude zahájen nejpozději k 1. prosinci. Kupóny s dobou platnosti na jeden měsíc nebo deset dnů vstoupí do prodeje s novým rokem. Ceny kupónů pro rok 2018 zůstávají stejné jako u kupónů letošního roku. Roční kupón pro rok 2018 má platnost od 1. prosince 2017 do 31. ledna 2019 a jeho cena je 1 500,- Kč. Cena měsíčního kupónu činí 440,- Kč a cena desetidenního kupónu je 310,- Kč. Nové dálniční kupóny budou kvůli jejich zvýšené ochraně proti padělání opět opatřeny bezpečnostními prvky.

Mapu s vyznačenými dálničními úseky, které budou od příštího roku bez poplatků najdete na našem webu.

Přehled dálničních úseků bez poplatku od příštího roku

D3 Veselí nad Lužnicí, jih – Bošilec (107. - 109. km)
D6 Nové Sedlo – Březová (136. - 146. km)
D46 Hněvotín – Olomouc, Slavonín (37. - 39. km)
D52 Pohořelice (23. - 26. km)
D55 Otrokovice (30. - 32. km)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…