Ministerstvo financí: Naše novela zákona o směnárnách pamatuje na všechny případy odstoupení od smlouvy

12.04.2018 18:42

Poslanecký návrh novely zákona o směnárenské činnosti, který dnes Poslanecká sněmovna zamítla, upravoval pouze obecně formulované právo klientů odstoupit od smlouvy o směnárenském obchodu do 2 hodin od provedení směny. Vůbec však neřešil další související otázky, které zavedení tohoto práva vyvolává, což by mělo za následek, že návrh by v praxi nemohl řádně fungovat.

Ministerstvo financí: Naše novela zákona o směnárnách pamatuje na všechny případy odstoupení od smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Zásadním nedostatkem poslaneckého návrhu bylo, že neupravoval povinnost směnárníků informovat klienty o právu odstoupit ani o provozní době, ve které může k odstoupení dojít. Proto vláda, ačkoli se zavedením práva na odstoupení obecně souhlasí, navrhla zamítnutí poslaneckého návrhu s tím, že v nejbližších týdnech předloží do Poslanecké sněmovny vlastní komplexní úpravu této otázky.

„Cíl, který sleduje tento pozměňovací návrh, je správný a naprosto se s ním ztotožňuji. Nicméně jeho znění bohužel nebylo připraveno dostatečně kvalitně, a to nejen po technické stránce, takže by v praxi svůj účel nesplnil.“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. „Poslanecký návrh neřeší celou řadu případů, jež v reálném životě ale nastávají. Návrh například vůbec nevyjasňoval, jak se má zákazník o svém právu na odstoupení od smlouvy dozvědět. Nijak se také nezabýval situací, kdy je provozovna směnárny již zavřena. Chybí také úprava odstoupení u směn provedených prostřednictvím směnárenského automatu,“ zdůraznila Alena Schillerová.

„Ministerstvo financí připravuje vlastní novelu zákona o směnárenské činnosti, který jsme v rámci meziresortního připomínkového řízení důsledně konzultovali s Českou národní bankou, s Českou bankovní asociací, s Asociací směnáren a se Svazem hotelů a restaurací. Díky tomu jsme připravili komplexní novelu, která pamatuje na všechny případy odstoupení od smlouvy. Tu Ministerstvo financí vládě předloží do konce dubna,“ připomněla ministryně financí.

Návrh z dílny Ministerstva financí, který je nyní ve fázi vypořádání meziresortního připomínkového řízení, rovněž počítá s možností odstoupit od smlouvy do 2 hodin od provedení směny. Dále jasně stanoví, že klienti mají být o právu odstoupit od smlouvy informováni na kurzovním lístku a také na dokladu o provedení směny. Návrh Ministerstva financí pamatuje i na odstoupení od smlouvy uzavřené prostřednictvím směnárenského automatu; v takovém případě má klient právo odstoupit do 3 pracovních dnů v kterékoli provozovně nebo v sídle směnárníka. Jinak by totiž hrozilo, že okénka směnáren nahradí automaty a na postavení zahraničních turistů se přijetím zákona nic nezmění.

Návrh Ministerstva financí rovněž pamatuje na situaci, kdy klientovi brání v odstoupení důvody na straně směnárníka (např. nemoc nebo uzavřená provozovna), potom má klient právo odstoupit do 6 měsíců v kterékoli provozovně nebo v sídle směnárníka. Řešena je i situace, kdy směnárník při odstoupení nemůže vrátit klientovi peněžní prostředky (např. méně obvyklá nebo exotická měna, kterou v mezidobí prodal). Návrh z dílny Ministerstva financí přináší i další vylepšení ve prospěch spotřebitelů, upřesňuje například požadavky na prezentaci informací na kurzovním lístku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…