Ministerstvo financí: Upozornění na službu Dynamic Currency Conversion

06.07.2018 10:01

V letních měsících vyráží řada občanů na zahraniční dovolenou. Místo hotovosti využívají lidé stále častěji platební kartu, což je pro ně pohodlnější a bezpečnější než převážet velkou částku v hotovosti. Použití platební karty v zahraniční však vyžaduje i jistou obezřetnost.

Ministerstvo financí: Upozornění na službu Dynamic Currency Conversion
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

V zahraničí se můžete setkat se službou Dynamic Currency Conversion označovanou jako DCC. Služba je poskytována přímo obchodníkem, bankou obchodníka nebo provozovatelem bankomatu. DCC Vám může být nabídnuto v případě, že platíte kartou útratu v jiné měně, než v jaké je veden Váš platební účet. To samé platí, budete-li si v zahraničí vybírat hotovost z bankomatu.

Prakticky vypadá služba DCC následovně. Obchodník (případně bankomat) se Vás zeptá, zda si přeje platit v zahraniční měně, nebo v českých korunách. Mnozí z nás by v takovém případě zvolili českou korunu. Jsme na ni přece z domova zvyklí. Překvapivě to však většinou není dobrá volba.

Zásadní nevýhodou služby Dynamic Currency Conversion totiž je, že směnný kurz bývá ve většině případů méně výhodný, než směnný kurz poskytnutý Vaši českou bankou.

Návod je tak poměrně jednoduchý. Nejste-li si jisti, že Vám obchodník nebo bankomat nabízí výhodnější kurz než Vaše domácí banka, doporučujeme se použití služby Dynamic Currency Conversion vyvarovat.

Nebojte se v zahraničí kartu používat. Uvidíte-li však na platebním terminálu či v bankomatu podobnou nabídku, bude zpravidla výhodnější s díky odmítnout a pokračovat bez směny (platit v místní měně).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…