Ministerstvo financí: Vítězství v další solární arbitráži

03.05.2018 19:26

Ministerstvo financí dne 2. 5. 2018 vyhrálo mezinárodní arbitrážní spor s majiteli solárních elektráren v řízení Antaris GmbH a Dr. Michael Göde proti České republice.

Ministerstvo financí: Vítězství v další solární arbitráži
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Žalobci požadovali po České republice 310 milionů Kč (14,5 milionu USD) jako náhradu za údajné porušení česko-německé dohody o podpoře a vzájemné ochraně investic a Dohody k Energetické chartě. Mezinárodní arbitrážní tribunál zamítl veškeré nároky vznesené proti České republice a nařídil žalobcům zaplatit Ministerstvu financí 42,5 milionu Kč (2 miliony USD) jako náhradu za právní zastoupení. Jedná se už o druhé vítězství České republiky v arbitrážích zahájených majiteli solárních elektráren. První vítězství zaznamenalo Ministerstvo financí dne 11. 10. 2017 v řízení zahájeném německými investory Giselou, Jürgenem a Stefanem Wirtgenovými a společností JSW Solar, kdy mezinárodní arbitrážní tribunál také zamítl veškeré nároky vznesené proti České republice v souvislosti se solárním odvodem dopadajícím na určité solární elektrárny uvedené do provozu během solární bubliny v letech 2009-2010 (a v souvislosti se změnami v oblasti daně z příjmů). Další řízení týkající se stejných opatření nadále probíhají.

„Jsem hrdá na právní tým Ministerstva financí, který vynikajícím způsobem hájí zájmy České republiky v mezinárodních arbitrážních sporech. Věřím, že i díky dosud získaným zkušenostem dovedeme do úspěšného konce i zbývající solární arbitráže,“ pochválila ministryně financí Alena Schillerová dosavadní výsledky právního týmu pod vedením Marie Talašové, který od svého vzniku v lednu 2015 již úspěšně ukončil šest arbitrážních sporů při celkově zažalované částce 3.65 mld. Kč. Ve všech bylo rozhodnuto ve prospěch České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…