Ministerstvo kultury: Cenu Artis Bohemiae Amicis převzal švýcarský dirigent a fagotista Stephan Baumgartner

29.04.2018 18:37

Kromě propagace české hudby na mezinárodním poli významně podporoval český posrpnový exil ve Švýcarsku. V jeho Galerii am Hinterberg v Curychu koncertovali například Talichovo kvarteto či Svatopluk Karásek.

Ministerstvo kultury: Cenu Artis Bohemiae Amicis převzal švýcarský dirigent a fagotista Stephan Baumgartner
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Stephan Baumgartner studoval hru na fagot na curyšské konzervatoři. V letech 1967 - 1973 pokračoval ve studiu v Praze, nejprve na konzervatoři a poté na HAMU. Českou republiku si velmi zamiloval; na zahraničních turné, kde koncertuje jako hlavní fagotista komorních těles, českou hudbu a kulturu soustavně propaguje.

V roce 1979 založil Stephan Baumgartner v Curychu Galerii am Hinterberg. Prostor k umělecké realizaci zde dával hudebníkům, výtvarníků i literátům především z české emigrace. Galerie přitom nesloužila jen jako výstavní a koncertní prostor, ale také jako místo setkávání, kulturní výměny a vzájemné inspirace. Za dobu jejího trvání se tu na více než 3.000 koncertech a dalších scénických vystoupeních prezentovala široká plejáda špičkových hudebních těles i jednotlivců, kteří buď nemohli doma vystupovat, nebo je naopak nemohlo slyšet exilové publikum. V galerii proběhly také stovky výstav výtvarných děl, a to nejen etablovaných umělců. Plných 35 výtvarníků si právě zde odbylo svou výstavní premiéru.

Komunistická vláda ČSSR proto Stephanu Baumgartnerovi přidělila statut „persona non grata“ a na 8 let mu znemožnila vstup do země. Ocenění zásluh o propagaci české kultury převzal ve čtvrtek 26. dubna v refektáři dominikánského kláštera v Jilské ulici na Starém Městě v Praze z rukou náměstkyně ministra kultury Kateřiny Kalistové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jpe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…