Ministerstvo kultury: Začal 73. ročník MFF Strážnice 2018

23.06.2018 18:28

Při zahájení byly ministrem kultury Iljou Šmídem oceněny dvě významné osobnosti české kultury: pedagožka paní Alena Šauerová a nestor folklórní muziky pan Martin Hrbáč.

Ministerstvo kultury: Začal 73. ročník MFF Strážnice 2018
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Tisíce návštěvníků se dnes v podvečer sešly ve Strážnici, aby se zúčastnily již 73. ročníku Mezinárodního folklorního festivalu, užily si příjemné atmosféry města, zámeckého parku a skanzenu.

Na každoroční setkání se vždy těší nejenom samotní návštěvníci, ale i desítky účinkujících od nás i ze světa, neboť festival je už tradičně místem setkávání přátel lidových tradic a zábavy. Letošní ročník festivalu se nese i v duchu oslav 100. výročí vzniku Československé republiky, společného státu Čechů a Slováků. Ve 20,30 hodin festival v amfiteátru Bludník zahájil jeho prezident a ředitel Národního ústavu lidové kultury (příspěvkové organizace MK) pan  Martin Šimša. Slavnostní ceremonie se zúčastnil ministr kultury Ilja Šmíd, který předal cenu Ministerstva kultury v oboru zájmových uměleckých aktivit paní Aleně Schauerové za celoživotní jedinečné propojení vědecké, pedagogické, popularizační a tvůrčí práce v oblasti tradiční lidové kultury.

V rámci slavnostního večera udělil ministr Šmíd také ocenění Artis Bohemiae Amicis legendárnímu hudebníkovi panu Martinu Hrbáčovi za dlouholetý významný přínos v oblasti interpretace lidové hudby.

Mezinárodní folklorní festival je největším  a nejstarším  festivalem  v ČR, ale i ve světě. Pořádá ho Národní ústav lidové kultury ve Strážnici za významné finanční podpory MK (2018 - účelově poskytnuto 2,2 mil. Kč, další náklady jsou hrazeny z provozu NÚLK).

Od roku 1992 je členským festivalem CIOFF (prestižní mezinárodní organizace sdružující organizátory nejvýznamnějších folklorních festivalů z celého světa).

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…