Ministerstvo kultury výrazně rozšiřuje podporu pro zahraniční nakladatele vydávající českou literaturu

05.06.2017 22:40

Doposud ministerstvo hradilo zhruba čtvrtinu celkových nákladů na realizaci knihy, v novém dotačním programu je možné nárokovat až sedmdesát procent.

Ministerstvo kultury výrazně rozšiřuje podporu pro zahraniční nakladatele vydávající českou literaturu
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Zatímco v dosavadní verzi dotačního programu byla možnost žádat jen o podporu překladu, v nové verzi lze nárokovat finance na překlad, grafickou úpravu a tisk publikace, náklady spojené s úhradou autorskoprávních poplatků a propagací vydaného titulu.

Dotační program Ministerstva kultury byl rozšířen především s ohledem na účast České republiky jako hlavní hostující země na mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku v roce 2019. Má motivovat zahraniční nakladatele k většímu zájmu o českou literaturu.

„Uspět v Lipsku 2019 je naší prioritou, ale česká literatura má potenciál uspět i v překladu do jiných jazyků. Proto jsme se rozhodli, že zajistíme zahraničním nakladatelům důstojné podmínky,“ říká Kateřina Kalistová, náměstkyně ministra kultury pro řízení sekce živého umění.

První uzávěrka je 15. listopadu 2017, kdy lze žádat o podporu vydání v roce 2018. Druhá uzávěrka pro rok 2018 pak bude 15. dubna 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…