Ministerstvo obrany: Den otevřených dveří přilákal návštěvníky i ze vzdálených koutů ČR

29.09.2022 9:41 | Tisková zpráva

Na Den české státnosti vyrazily bezmála čtyři stovky návštěvníků na v pořadí již čtvrtý Den otevřených dveří Ministerstva obrany ČR. Bohatý program, vojenská technika, ale především vstup do jinak uzavřených prostor, byl i přes nepříznivé počasí pro návštěvníky silným lákadlem.

Ministerstvo obrany: Den otevřených dveří přilákal návštěvníky i ze vzdálených koutů ČR
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Už ráno se před hlavním vchodem do areálu, stříbrnou bránou, sešly davy lidí. Na prohlídku se musel každý zájemce z bezpečnostních důvodů registrovat týdny dopředu. Na zájmu to však neubralo. Historickou budovou, která dříve sloužila jako kadetní škola či vysoká válečná škola, návštěvníky provedli historici z Vojenského historického ústavu Praha.

Zájemci dorazili z velké dálky

Prohlédnout si reprezentační prostory, kde se odehrávají schůzky na úrovni ministrů či náměstků, dorazili návštěvníci i z desítek kilometrů vzdálených koutů České republiky. Z vesničky Kalek v Ústeckém kraji dorazila i rodina návštěvnice Kateřiny.

„Na tento den, na státní svátek, jsem děti chtěla vzít někam, kde se poučí a uvidí kus naší historie. Moc se nám tu líbilo a jsme moc rádi, že jsme dostali možnost podívat se do areálu, který známe jen z televizních reportáží,“ vysvětlila maminka Kateřina. Její dcera nejvíce ocenila soutěže u stánku POKOS (Příprava občanů k obraně státu), kde své vědomosti o obraně státu či o NATO vyměnila za vojenskou deku.

Skupina návštěvníků byla pestrá, o čemž svědčí i věkový rozdíl 85 let mezi nejstarším a nejmladším účastníkem Dne otevřených dveří.

Znalosti návštěvníků byly bohaté

Průvodce z Vojenského historického ústavu překvapil zájem a znalosti: „Mile mě potěšily některé kvalifikované dotazy, které při prohlídce padly. Bylo vidět, že někteří návštěvníci přišli opravdu připraveni,“ uvedl Jaroslav Láník. Lidé, kteří i přes deštivé počasí přišli, si prohlédli Zrcadlový sál, salonek Velká Praha či takzvanou žehličku, kde se konají jednání v nejužším kruhu. „K vidění byl i Vojenský salonek, kde se mohli návštěvníci pokochat důstojnickou dragounskou přilbou ze začátku 20. století. I návštěvníci museli uznat, že když jeli Dragouni Prahou, tak to byli opravdu obrovští fešáci,“ dodal Láník

Program zaujal každého

Kromě reprezentačních prostor byla pro hosty připravena další lákadla, tentokrát z armádní "kuchyně": lehké obrněné vozidlo Iveco dělostřelců, Land Rover Kajman chrudimských výsadkářů či vojenský speciál Škoda 903, třínápravový štábní automobil ze sbírek Vojenského historického ústavu. Ukázat se přišli i sportovci z Dukly. „Lidi nejvíce zajímají naše úspěchy a detaily o našem sportu. Rozdal jsem i dost autogramů,“ culil se rychlostní kanoista Radek Šlouf. Mimo zájem nezůstal ani stánek Hradní stráže, Vojenské policie, či již zmíněný stánek POKOS se svojí výstavou věnovanou o obraně státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…