Ministerstvo obrany: Na tradičním Lesnickém dnu v Ralsku se představí nejlepší dřevorubci světa

16.06.2022 22:11 | Tisková zpráva

Tuto sobotu proběhne na Skelné huti v Ralsku na Liberecku už 44. ročník Lesnického dne. Jeho součástí je také mistrovství ČR v práci s motorovou pilou, kde se utkají nejlepší dřevorubci v pěti typicky lesnických disciplínách. Nad akcí, kterou každoročně navštíví tisíce návštěvníků, převzala záštitu ministryně obrany Jana Černochová.

Ministerstvo obrany: Na tradičním Lesnickém dnu v Ralsku se představí nejlepší dřevorubci světa
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Program letošního Lesnického dne bude mít stejnou základní osnovu jako v posledních letech. Divize Vojenských lesů a statků ČR v Mimoni zde připravuje především pro příznivce myslivosti výstavu trofejí z honiteb ve své správě. Letos na ní mimořádně kvůli „pandemické pauze“ představí to nejlepší za tři poslední lovecké sezóny.

Již tradičním tahákem akce budou souboje nejlepších tuzemských i zahraničních dřevorubců v rámci národního šampionátu v práci s motorovou pilou. Na plochách okolo závodišť si pak zájemci budou moci prohlédnout zahradní a lesnickou techniku – od sekaček na trávu až po ty nejsofistikovanější těžební stroje harvestory. Ve vzduchu svůj stroj pak představí také Armáda ČR, která s pomocí vrtulníku s bambivakem předvede simulaci hašení lesního požáru.

Na podiu proběhnou dvě show – Biketrial vystřídají vyznavači efektního dřevorubeckého sportu s kořeny v USA Stihl Timbersports, jehož hlavními rekvizitami jsou vedle svalů závodníků ostré sekery a obří ruční i motorové pily.

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Myslivecký program dá prostor vystoupení trubačů, ukázce sokolníků i prezentaci plemen loveckých psů. Své umění s vábničkou a svojí bránicí pak předvede jeden z nejlepších vábičů jelenů na světě, vedoucí brdské lesní správy VLS v Mirošově Tomáš Třeška. Návštěvníci si budou moci zakoupit vybavení pro pobyt v přírodě, nebo se zúčastnit soutěže v hodu oboustrannou dřevorubeckou sekerou na sedm metrů vzdálený terč.

A přilehlé lesy budou patřit hlavně dětem. Pro ně zde lesní pedagogové VLS nachystají bohatý zábavně-naučný program, za jehož absolvování malí návštěvníci dostanou zajímavou odměnu.

Další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …