Ministerstvo obrany: Nová Obranná strategie ČR reaguje na výrazné zhoršení bezpečnostní situace

05.10.2023 19:15 | Tisková zpráva

Vláda schválila novou Obrannou strategii ČR. Důvodem jejího vzniku je především zásadní zhoršení bezpečnostního prostředí, na nějž musí Česká republika i její ozbrojené síly reagovat. Dokument popisuje, jakým hrozbám čelíme a co je třeba udělat, aby naše obrana byla silná a spolehlivá. Jako hlavní priority stanovuje celospolečenský přístup k obraně, zdrojové zajištění armády a členství v NATO.

Ministerstvo obrany: Nová Obranná strategie ČR reaguje na výrazné zhoršení bezpečnostní situace
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Dokument, na jehož vzniku se vedle odborníků z Ministerstva obrany a dalších vládních resortů podílely také širší bezpečnostní komunita a obranný průmysl, navazuje na Bezpečnostní strategii ČR z letošního června. Zohledňuje také nové strategické dokumenty NATO a EU.

Za nejvážnější dlouhodobou hrozbu pro bezpečnost ČR i spojenců označuje dokument Rusko. „Napadením Ukrajiny zahájilo největší vojenský konflikt v Evropě od konce 2. světové války a jeho mocenské ambice ohrožují i střední a východní Evropu včetně ČR,“ konstatovala ministryně obrany Jana Černochová. Není to ale jen Rusko, které bezpečnost zhoršuje – dokument rovněž zmiňuje Čínu, která usiluje o prosazení svých představ globálního uspořádání, nestabilitu v sousedství Evropy a mezinárodní terorismus.

Odstrašení protivníka prioritou

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36105 lidí

Prvořadým úkolem je podle nové obranné strategie odstrašení útočníka. „Naším cílem není vést s agresorem válku, ale odradit ho od útoku. Aby to fungovalo, potřebujeme silné obranné kapacity a odhodlání je v případě napadení použít,“ zdůrazňuje ministryně Černochová ve své předmluvě k Obranné strategii.

Klíčovou roli v tom více než kdy jindy hraje členství v NATO: Společně se spojenci se ČR případné agresi nejen efektivněji ubrání, ale především protivníka snáze odstraší tak, aby k žádnému napadení nedošlo.

Aby případná obrana byla efektivní, je podle dokumentu prioritou budovat dobře vyzbrojené, vybavené, vycvičené a v boji udržitelné ozbrojené síly nasaditelné do operací kolektivní obrany. Důležitá je pak rovněž všestranná operační příprava území České republiky a zajištění přijetí, přesunů a podpory potenciálně velkého množství spojeneckých sil.

Obrana země je záležitostí i všech jejích obyvatel

Zajistit bezpečnost země ale jen Armáda ČR a Ministerstvo obrany nedokáží, dokument proto zdůrazňuje zapojení všech potřebných orgánů veřejné správy i společnosti jako celku. Na obraně se také musí více podílet připravené a dostupné zálohy ozbrojených sil.

Zásadní roli v posilování obranyschopnosti ČR představuje domácí obranný a bezpečnostní průmysl, který má v případě krize zajistit bezpečnost dodávek a bojovou udržitelnost ozbrojených sil. Podle obranné strategie je proto zásadní prohlubovat dialog a partnerství mezi státem a průmyslem.

Vybudovat kvalitní obranu státu není možné bez dostatečného finančního zajištění. Česká republika proto bude na svou obranu vydávat každý rok nejméně 2 % HDP, v případě potřeby i více.

Na Obrannou strategii ČR navážou další strategické, koncepční a plánovací dokumenty. Do konce letošního roku půjde zejména o novou Koncepci výstavby Armády ČR 2035 (KVAČR).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…